ABA Banat răspunde la acuzațiile jurnalistului de la „România, te iubesc!”: „Dacă publicul larg nu ia atitudine…”

Administrația Bazinală de Apă Banat vine cu clarificări cu privire la filmările făcute și distribuite de jurnalistul Rareș Năstase. Pe pagina sa de Facebook, jurnalistul de la „România, te iubesc!” a publicat două videouri, unul de la stația de epurare a Lugojului în râul Timiș și al doilea de la gura de devărsare a apei menajere din cartierul caransebeșean Jupa. În urma dezvăluirilor, Aquacaraș a fost amendată cu 40.000 de lei pentru folosirea stației fără autorizație.

ABA Banat transmite că s-a dorit modernizarea stației de epurare din Lugoj încă din 2009. Operatorul serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate este, încă din anii ’90, S.C. Meridian 22 Lugoj S.A., firmă aflată în subordinea Primăriei Lugoj. Ultima reînnoire a contractului a fost în 2018, pe o perioadă de cinci ani. Până în 2015, firma trebuia să ia măsuri la termene stabilite pentru a asigura funcționarea stației de epurare. Îndatoririle nu au fost respectate, motiv pentru care ABA Banat a refuzat să emită o autorizație de gospodărie a apelor. Meridian 22 a solicitat în octombrie 2016 din nou emiterea autorizației. Reprezentanții Administrației au efectuat constatările pe teren și au întocmit procesul verbal, iar firma a primit autorizația pentru o perioadă de șase luni, adică până în 31 aprilie 2017. Motivul pentru durata scurtă a fost expertiza specialiștilor care au considerat că este necesară o monitorizare mult mai atentă a stației de epurare. Prima măsurătoare a indicat depășirea unor limite autorizate, ceea ce a declanșat atât avertizări, cât și penalități. Din ianuarie 2016 până în noiembrie 2019, ABA Banat a aplicat penalități lunare pentru depășirea concentrațiilor de substanțe impurificatoare evacuate în apă în valoare de 4,26 milioane de lei.

În noiembrie 2019, Meridian 22 împreună cu Primăria Lugoj s-au angajat să optimizeze procesul tehnologic de la stația de epurare pentru ca apele uzate deversate în râul Timiș să se încadreze în limitele impuse de legislație. În baza angajamentului, firma a primit autorizația de gospodărire a apelor. În cazul în care programul de măsuri nu este respectat la termen, autorizația își pierde valabilitatea. ABA Banat consideră că închiderea canalizării orașului este o măsură extremă fără aplicabilitate reală. „Cam așa arată un dezastru ecologic, un dezastru despre care toate autoritățile de aici, din Banat, știu. Este o situație tolerată și, culmea, este o situație care și în acte apare ca fiind legală. Autoritatea locală a investit vreo șase milioane de euro într-o stație de epurare care nu funcționează, dar, mai mult decât atât, în momentul în care varsă aici în apă, practic, ei plătesc aceste penalități. Sunt penalități pe care Primăria, operatorul, le plătește, iar filiala bănățeană a celor de la Apele Române se mulțumește să încaseze astfel de penalități lunar. Municipalitatea pierde în jur de un milion de lei în fiecare an”, a prezentat Rareș Năstase într-un clip pe pagina sa de Facebook.

Stația de epurare Jupa nu a fost reglementată prin niciun act emis de ABA Banat și aparține operatorului de apă Aquacaraș S.A. În autorizația de gospodărire deținută de Aquacaraș nu este cuprinsă alimentarea cu apă, canalizare și stație de epurare pentru localitatea Jupa. ABA Banat nu a primit nicio solicitare pentru emiterea unei autorizații, motiv pentru care s-a considerat că stația de epurare nu are activitate. Pentru că funcționa „clandestin”, ABA nu a monitorizat calitatea apei evacuate și nu putea să penalizeze firma. În urma investigațiilor de după publicarea videourilor, Aquacaraș a fost amendată cu 40.000 de lei pentru punerea în funcțiune a lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare menajeră cu stația de epurare Jupa fără a deține autorizație de gospodărire a apelor. „Apa când iese din stație, în documente, trebuie să fie într-un anumit procent apă curată. Aici ce vedem? Dejecții, pungi, șervețele umede! Nefiind stația funcțională, ce aruncă omul în curte, vine în Timiș”, a dezvăluit un fost angajat al stației de epurare în videoul jurnalistului,

Directorul ABA Banat, Titu Bojin, consideră că implicarea cetățenească în sesizarea deversării ilegale a apei menajere este esențială pentru ca inspectorii administrației să își poată face datoria și poluatorii să fie sancționați. „ABA Banat insistă pe faptul că dacă publicul larg nu ia atitudine, nu face sesizări legate de asemenea evacuări de ape uzate menajere neepurate, care se produc fie noaptea (conform declarației martorului din filmare), fie în cazul unor creșteri de debite de apă pentru a favoriza disoluția dejecțiilor, inspectorii noștri nu vor putea, întotdeauna, să sancționeze respectivul poluator. Facem apel și pe această cale, ca să fim cu toții vigilenți și să raportăm încălcările legii, deoarece este în puterea noastră să ne facem viața mai bună”, a declarat Titu Bojin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/