Parfumul incendiilor de primăvară a revenit în Caraș-Severin. Aproximativ 13 hectare de teren au fost mistuite de flăcări, în doar 24 de ore.
Săptămâna aceasta, miercuri, 18 martie, pompierii militari cărășeni au intervenit pentru lichidarea a nouă incendii de vegetație uscată izbucnite, în majoritatea lor, ca urmare a folosirii focului deschis în spații deschise.
În vederea lichidării incendiilor izbucnite în localitățile Teregova și Constantin Daicoviciu a fost nevoie de intervenția Detașamentului de Pompieri Caransebeș, suprafața afectată aici fiind de aproximativ 900 mp.
În raionul de intervenție al Secției de Pompieri Moldova Nouă s-au înregistrat trei incendii de vegetație uscată și de litieră, două în zona localității Padina Matei și unul în zona localității Crușevița, afecatând o suprafață de aproximativ trei hectare de teren.
Detașamentul de Pompieri Reșița a intervenit la stingerea a două incendii de vegetație uscată, unul pe raza municipiului Reșița, al doilea fiind pe raza localității Carașova, suprafața afectată fiind de aproximativ 1.000 mp.
Nici pompierii din cadrul Secției de Pompieri Oravița nu a avut viață ușoară, aceștia intervenind pentru lichidarea flăcărilor atât în localitatea Ilidia, unde a existat pericolul de propagare a incendiului la cimitirul satului, intervenția pompierilor militari făcând posibilă salvarea unor bunuri în valoare de aproximativ 10.000 lei, cât și pe raza localității Goruia, suprafețele afectate fiind de aproximativ nouă hectare.
„Reamintim cetățenilor faptul că acest tip de incendii produce o serie de efecte negative asupra mediului și poate provoca pagube materiale prin propagarea incendiului la alte terenuri cultivate, gospodării sau obiective, precum și la fondul forestier, în special în condiții de vânt care favorizează extinderea acestora.
Pentru a preveni aceste situații, solicităm respectarea măsurilor minime de prevenire a incendiilor, cu menționarea faptului că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru impiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor”, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin.