A început selecția caselor din Ilidia care vor fi incluse în proiectul Color The Village

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Echipa asociației Acasă în Banat a început pregătirile pentru ediția din acest a proiectului Color The Village. Voluntarii sunt așteptați să aducă la viață mai multe case din localitatea Ilidia, în perioada 17-19 iunie. 

Se lucrează de zor la pregătirea ediției din acest a an a Color The Village. Echipa asociației a făcut zilele acestea o drumeție pe râul Vicinic, de la ieșirea din sat în sus, spre canton.

„La Ilidia, am început selecția caselor care vor fi incluse în proiect, toate variate, toate cu o poveste de spus. Și tot azi am avut ocazia să facem o scurtă drumeție pe râul Vicinic, de la ieșirea din sat în sus, spre canton, până la varnițele care odinioară produceau var pentru nevoile satului și a localităților din jur. La vară, când totul va fi verde și plin de viață, va fi cu siguranță o plăcere pentru voluntarii de la Color the Village să descopere aceste locuri minunate.”, au transmis cei de la Acasă în Banat.

Anul acesta, asociația a ales să renoveze mai multe case din Ilidia, satul aflat în comuna Ciclova Română, din județul Caraș-Severin. Satul are aproape 800 de ani de atestare documentară și o multitudine de vestigii arheologice din perioade cu mult înainte de documentele scrise. Localitatea este așezată de-a lungul pârâului Vicinic, la poalele Munților Aninei, între dealurile Cucuiova, Cetate, Tâlva, Oblița și Otor, la celălalt capăt al localității (vest) întinzându-se un câmp fertil.

Satul a fost ales pentru că are o arhitectură extraordinară și un mare potențial turistic.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Satul Ilidia este aproape de mult mai cunoscutul Socolari, satul artiștilor. Spre deosebire de acesta, Ilidia nu a avut aceleași oportunități, cu toate că acolo se regăsește foarte mult din arhitectura specifică zonei Oravița. Credem că satul Ilidia are un potențial turistic extraordinar, atât prin cadrul natural în care se află, extraordinar de frumos, cât și prin case, străduțele foarte frumoase de descoperit, morile de apă și podurile de piatră. Toate acestea ne-au convins pe loc să alegem satul pentru Color The Village 2021.”, spunea Radu Trifan, președintele asociației Acasă în Banat.

În 3 zile dedicate proiectului, voluntarii își propun să renoveze 30 de fațade de casă. Spre deosebire de edițiile trecute, la Ilidia sunt foarte multe detalii, fațade ornate, porți care au peste 150 de ani și celebrele „ferestre bârfitoare” care sunt specifice Oraviței și localităților din împrejurimi.

Voluntarii care vor să participe la proiect se pot înscrie, din aprilie, online.

Anul trecut, Color the Village a avut loc la Racovița, în județul Timiș. În ciuda pandemiei, evenimentul a reușit să adune 320 de voluntari, care au renovat 30 de case în trei zile.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/