A fost odată un parc… Lupta cu ciorile distruge arborii din zonele de relaxare ale Lugojului

Mai mulți lugojeni reclamă modul în care administrația locală din Lugoj a decis să acționeze pentru a scăpa de mizeria lăsată de ciori în parcurile orașului, victime ale războiului cu înaripatele fiind arborii din Parcul Prefecturii.


Din aceștia, bătrâni de zeci de ani, nu au mai rămas decât tulpina și câteva ramuri, după tăiere coronamentului, un peisaj extrem de dezolant, remarcat și reclamat și de lugojeni.

Mai ales că în Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi se specifică faptul că, „în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene”.

Din acest motiv, au fost deja trimise sesizări pe adresa Gărzii de Mediu Timiș, care va trimite o echipă de control la Lugoj.

Chiar dacă mizeria făcută de înaripate a generat un disconfort total în parcuri, este greu de înțeles decizia administrației locale de a tăia în asemenea hal bătrânii copaci din parc, care au rămas fără pic de coronament.

Odată cu tăierile respective, și parcul și-a pierdut din rol, pentru că este greu de crezut că cineva se va duce să se recreeze într-un loc ce nu va oferi nici un pic de umbră, ci doar niște sculpturi naturale, diforme.