Ministrul Dezvoltării îi flutură sub nas primarului din Băile Herculane un miliard de euro! El e ocupat cu investiții în grădinițe!

Daniel Suciu a bătut drumul de la București până în Caraș-Severin pentru o grădiniță și câțiva kilometri de drum. Pentru reconstrucția milenarei stațiuni Băile Herculane îl invită pe primarul Miclău să meargă în capitală, unde sunt fonduri aproape inepuizabile!

Clădirile de patrimoniu de pe Valea Cernei, adevărate bijuterii arhitectonice, astăzi, cele mai multe în posesia unor privați, au început să se prăbușească. Statului român nu pare să-i pese de ele, desi ele pot reprezenta adevărate mine de aur. Primăria Băile Herculane nici dacă ar vrea nu are vreo șansă să le preia și, cu atât mai puțin, să le reabiliteze. N-ar avea nici măcar banii necesari cofinanțării în cazul fericit al accesării unor proiecte europene. Lucru știut de toată lumea. Cu toate astea, Ministerul Culturii nu-și exercită niciodată dreptul de preemțiune la cumpărare, Ministerul Turismului se mulțumește cu masterplanuri și strategii care rămân doar pe hârtie, iar Ministerul Dezvoltării se laudă cu sume uriașe de bani care rămân în conturi.


Prezent în Caraș-Severin, ministrul Dezvoltării Regionale, totodată și vicepremier în Guvernul Dăncilă, Daniel Suciu a semnat două contracte de finanțare, pentru Unitatea de Primiri Urgențe la Spitalul Județean din Reșița și ridicarea unei grădinițe, și a verificat stadiul lucrărilor pentru câțiva kilometri de drum județean. Ce are mai de preț Banatul Montan și nu e deloc pus în valoare, dar care presupune totodată și proiecte cu adevărat serioase rămâne pe altădată. Sau în sarcina altcuiva.

„În luna decembrie, când eram lider de grup, am avut o discuție cu reprezentanții Ministerului Turismului, care ne-au propus atunci cel puțin o modificare legislative, vizavi inclusiv de facilități pentru cei care ar trebui să refacă clădirile de patrimoniu. Pentru că știu discuția despre Băile Herculane și ce a fost odată Băile Herculane, fac o invitație publică domnului primar să vină la București, la Ministerul Dezvoltării Regionale și, împreună, de mână, merg cu domnia sa la Ministerul Turismului pentru discuție pe masterplanul de turism. Dar îi aduc aminte și îl rog să se uite cu foarte mare atenție că are la dispoziție un fond de 1 miliard de euro pentru toate stațiunile  balneoclimaterice din România. Îl rog să se uite ce poate face cu această sumă. Poate face orice, trebuie doar să fie implicat!”, a spus ministrul Suciu.

Secretarul de stat MDRAP, Adrian Gâdea, vorbește însă și de alte surse de finanțare. „Prin Ordonanța 114, pe lângă acest program s-au mai aprobat alte două programe extrem de importante. Printre ele și modernizarea și reabilitarea stațiunilor balneare. Dacă vorbim de Băile Herculane, atât societățiile comerciale constituite în baza Legii 31, dar și Consiliul Local pot accesa bani pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii din această stațiune, prin acest program privind modernizarea și reabilitarea stațiunilor balneare, program aprobat prin Ordonanța 114 alături de fonduri de dezvoltare”, a explicat Gâdea. „Suma este de 1 miliard de euro, regula este primul venit, primul servit!”, a completat Ministrul Dezvoltării.

Dacă așa stau lucrurile, atunci, cu siguranță, la Herculane nu mai cade o cărămidă! Ba, mai mult, ar trebui să înceapă urgent lucrările de recondiționare!