A fost inaugurat Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor de la Timișoara, pentru handbalul masculin

De la 1 martie, la Timișoara funcționează Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor, un centru pentru handbalul masculin. Aici, sub comanda spaniolului Jordi Giralt Alberich, se vor pregăti 19 handbaliști născuți în anul 2003. Modelul este cel din centrele deschise anterior: CNE Sighișoara, CNOT Brașov și CNOPJ București.

Președintele FRH Alexandru Dedu a rememorat vremurile când juca la Timișoara, sub comanda antrenorului Constantin Jude, cel care acum dă numele Sălii Polivalente. „De fiecare dată când intru în această sală, sunt emoționat. Aici s-a făcut trecerea mea de la juniorat la seniorat. Îmi aduc aminte de câte ori m-a pus nea Costică să urc aceste scări. A fost greu, dar a fost bine. Timișoara este un centru de handbal de foarte, foarte mulți ani. Este un oraș care are afinități vechi față de sportul de echipă. Este o putere economică. Vrem să fim bine dispuși geografic cu centrele pe care le deschidem. Ne mai dorim un centru în Moldova”, a precizat președintele FRH.

La deschidere a fost prezent și președintele COSR, Mihai Covaliu. „Vreau să le transmit că au pornit pe un drum foarte, foarte frumos, care îi poate duce la Jocurile Olimpice din 2024 la Paris sau în 2028 la Los Angeles. Bornele, țintele sunt fixate. Ei știu unde pot ajunge. Depinde de ei să muncească, să fie serioși. Să fie cu picioarele pe pământ și să viseze la acest vis olimpic de a reprezenta România la cea mai importantă competiție de pe planetă și de a urca pe podium acolo unde le poate cânta imnul național”, a precizat Covaliu pentru tinerii handbaliști.

În Banat a venit cu ocazia aceasta și Alexandru Foelker, fostul mare handbalist timișorean. „Aș fi vrut ca și pe vremea mea să fie un centru olimpic aici, dar nici cu Liceul 4 nu mi-a fost rușine. După titlul mondial cucerit la Berlin în 1974, toată lumea voia să se antreneze cu echipa națională a României. Francezii, spaniolii. Francezii au invitat trei săptămâni două naționale ale României pe Insulele Reunion. Mulți dintre ei voiau să miroasă o transpirație de handbalist. Mult timp, în România s-a neglijat această pregătire la băieți. Francezii ne-au luat-o înainte. Să învățăm de la ei nu este o rușine. Să ne uităm la academiile lor de handbal. Francezii spuneau «Les Roumains, c’est une nation de handbal. Les jouers roumains sont de race et de clase»”, a spus Foelker, stabilit de ani buni în Germania.