A fost aprobat bugetul local la Oțelu Roșu. Valoarea: peste 17 milioane de lei

Bugetul local al orașului Oțelu Roșu a fost votat cu o întârziere venită de la Guvern, spre nemulțumirea primarului Luca Mălăiescu, care spune că în acest fel sunt întârziate și investițiile în acest an.

Cum nu a fost aprobat bugetul cel mai mult au avut de suferit persoanele cu handicap și asistenții acestora, însă administrația publică locală a rezolvat această problemă înaintea sărbătorilor pastace:

Chiar dacă până anul acesta, cel puțin de când sunt eu primar nu am mai avut asemenea situație, s-a votat bugetul foarte târziu și din cauza acestui fapt au avut de suferit persoanele cu dizabilități care nu și-au încasat banii la timp, au fost restanțe de o lună și jumătate. În 2020 Guvernul Orban a luat decizia să aloce sumele necesare până în luna iulie urmând ca să vină cu rectificările necesare la sfârșitului anului (septembrie – octombrie) și am întâmpinat greutăți, au rămas oamenii fără bani. Nu știu, este o decizie care văd că continuă și anul acesta și cu siguranță în luna septembrie – octombrie vom avea din nou un decalaj cu plățile către persoanele cu dizabilități. Până în 2019 la început de an Guvernul a dat de la începutul anului 90%, și noi conform legislației în vigoare trebuia să punem 10% și știam că banii respectivi sunt alocați. Noi în fiecare an când am creionat bugetul, am alocat sumele necesare pentru tot anul”, a menționat Luca Mălăiescu.

leader board 728 x 90 px

Plata lunară pentru persoanele cu handicat și asistenții personali este de 300.000 de lei. La Oțelu Roșu sunt  62 de persoane cu indemnizații de handicap și 82 asistenți personali cu salarii. Din cei 300.000 de lei pe lună 10% provin de la din bugetul local și 90% de la Guvern, în acest moment primăria Oțelu Roșu este la zi cu plata acestor bani.

„Din păcate a venit bugetul foarte târziu, vom pierde timp. În prima ședință de Consiliu Local din această lună voi propune proiectele pe care le-am creionat, cu aprobarea indicatorilor tehnico economici, după aceea se vor scoate la licitație lucrările respective și, cum orice licitație durează între 2-3 luni, câștigătorii desemnați îi vom avea spre sfârșitul anului, când vine iarna și lucrările vor stagna până anul viitor”, ne-a precizat primarul Luca Mălăiescu.

Valoarea bugetului este de 17.000.300 de lei și este un buget aproximativ egal cu bugetul de anul trecut.

Avem un contract pentru pavarea trotuarelor la 17 străzi, sunt 15 deja pavate, este făcut anul trecut contractul și are termen de finalizare și de plată la sfârșitul anului 2021, deci în anul 2021 eram obligați să prindem în buget suma necesară de 3 milioane de lei pentru plata acestor lucrări. La ora actuală vă pot spune cu certitudine, pentru că am făcut o analiză împreună cu viceprimarul Grigore Goja și cu city managerul Adi Trușcă și am constatat că la Oțelu Roșu din cele 72 de străzi, mai avem 11 străzi neasfaltate și 18 străzi care nu au trotuarele pavate. Îmi doresc foarte mult cât mai repede posibil să ajungem la Oțelu Roșu cu toate străzile asfaltate și cu toate trotuarele pavate, anul acesta o să pregătesc proiectul pentru 2022, tot de la bugetul local pentru că din păcate pentru trotuare, pavări de trotuare nu se finanțează pe fonduri europene, nici măcar pe fonduri guvernamentale”, a concluzionat Luca Mălăiescu.