„A doua șansă” pentru persoanele private de libertate! A început școala la Penitenciarul Timișoara

penitenciar

Persoanele private de libertate au nevoie de programe de educație în procesul de recuperare, astfel că administrația Penitenciarului Timișoara a luat toate măsurile pentru a le asigura deținuților dreptul la învățământ în actualul context epidemiologic.

Astfel, peste 150 de persoane sunt incluse la cursurile de instruire școlară prin programul „A doua șansă”, structurat pe două niveluri: „A doua șansă – învățământ primar” unde sunt înscriși 32 de deținuți și „A doua șansă – învățământ secundar inferior” unde sunt înscriși 119 de deținuți. Acesta din urmă are și o componentă de pregătire profesională. Programul se adresează persoanelor care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, care nu au urmat sau nu au finalizat învățământul primar și gimnazial.

În anul școlar 2021-2022, procesul de învățământ este asigurat de cadrele didactice de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara pentru învățământul primar și cadrele didactice de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă „Constantin Păunescu” Recaș pentru învățământul secundar inferior.

„Și acest an școlar, se va derula, cel puțin raportat la primul semestru, în contextul nefavorabil al pandemiei care a afectat întreaga planetă. Modalitatea de desfășurare a cursurilor școlare este stabilită în colaborare cu unitățile de învățământ partenere și instituțiile din comunitate care au în domeniul de competență prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 și ține cont de prevederile planurilor de măsuri pentru sistemul penitenciar. Administrația Penitenciarului Timișoara a pregătit corespunzător spațiile pentru desfășurarea activităților de instruire școlară inclusiv în sistem online, punând la dispoziția elevilor și profesorilor opt săli de clasă, două biblioteci, dar și rechizitele necesare fiecăruia dintre elevi”, au transmis reprezentanții Penitenciarului Timișoara.

Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în urma promovării unui an școlar, persoanele private de libertate beneficiază de 30 de zile executate pentru absolvirea unui an școlar și 50 de credite.

„Școlarizarea constituie una din condițiile de bază ale recuperării persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate, prin faptul că urmărește transmiterea unor valori fundamentale, contribuie la formarea de deprinderi și atitudini prosociale și prin acestea, la reintegrarea ulterioară în comunitate. Un demers educațional eficient poate fi conceput doar în prezența activității didactice, în cadrul acesteia persoanele private de libertate având posibilitatea de a-și realiza aspirațiile și nevoile de dezvoltare care să le permită o mai bună reintegrare în societate”, au mai transmis reprezentanții instituției.