Crimă cu premeditare! Decizia de a suspenda intervențiile chirurgicale în spitalele publice, taxată dur!

pacienti covid la ati
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Ordinul emis zilele trecute prin care se suspendă intervențiile chirurgicale și tratamentele în spitalele din România pentru 30 de zile a fost catalogat drept crimă cu premeditare de către deputatul Silviu Hurduzeu. În același timp, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut anularea urgentă a ordinului care condamnă la moarte mii de români, iar Avocatul Poporului consideră măsura drept una discriminatorie.

Un ordin anunțat de șeful DSU, Raed Arafat, a revoltat o țară întreagă. Din cauza crizei sanitare, s-a decis suspendarea tuturor intervențiilor chirurgicale și a tratamentelor care nu sunt urgente pentru a elibera spitalele și ai trimite pe medici pe secțiile COVID.

Au reacționat și unii politicieni, care consideră că acest ordine este de fapt o condamnare la moarte a românilor.

„Cum să suspenzi internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe? Nu au făcut nimic toată vara, iar acum închid? Este o crimă cu premeditare! Este inadmisibil că Guvernul Cîțu nu a fost în stare să facă minime pregătiri pentru valul 4 al pandemiei și acum, cu cinism și iresponsabilitate, îi condamnă la moarte pe bolnavii cronici. Câți oameni trebuie să mai moară din cauză că acest guvern incompetent nu a fost capabil să pregătească spitalele?!”, se întreabă Silviu Hurduzeu, deputat PSD de Caraș-Severin.

De altfel, Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, le cere lui Ludovic Orban și Ancăi Dragu să convoace urgent ședința conducerii Parlamentului „că să putem anula această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate”.

În acest caz s-a autosesizat și Avocatul Poporului, care consideră că decizia ar putea avea consecințe dezastruoase. „Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.