A crescut consumul de apă în Timiș, din cauza caniculei. Oamenii, îndemnați să folosească apa rațional

heatwave 3581760 1280
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Consumul de apă a crescut în județul Timiș, potrivit reprezentanților companiei Aquatim, unul din motive fiind utilizarea apei potabile în irigarea grădinilor, în contextul temperaturilor extrem de ridicate. Totuși, până la această dată, apa nu a fost raționalizată în nicio localitate. 

De regulă, există o creștere a consumului de apă în special atunci când vremea este foarte călduroasă, așa cum se întâmplă și acum.

„Nu cred că e vorba de o dublare, dar este clar că sunt anumite localități, în special comunele și localitățile periurbane în care, în anumite perioade, e o limită de presiune și de debit din cauza faptului că unii udă grădinile. Unii folosind și plătind apa prin contoare, dar unii nu plătesc această apă. Suntem într-o perioadă de control a
tuturor imobilelor din localități pentru a-i depista pe acești rău-platnici.”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aqautim.

Potrivit directorului Aquatim, deocamdată nu s-a ajuns în situația în care apa să fie restricționată în vreo localitate din județ. „Nu am ajuns în situația în care să restricționăm apa în județul Timiș, dar canicula creează probleme de debit și presiune așa că atragem atenția tuturor să folosească apa rațional, doar pentru partea menajeră, nu pentru irigat pentru că așa au și fost dimensionate conductele și partea de rețele.”, a mai spus Ilie Vlaicu. Conductele, potrivit Aquatim, au fost dimensionate pentru un debit de 120 de litri pe om și zi, corespunzător consumului menajer.

Primăria Dumbrăvița: Rezervoarele se golesc mai repede decât apucă să se umple

promovare banner maxagro

La Dumbrăvița, primăria a informat populația că este nevoită să reducă presiunea apei livrată.

„În această seară (n.r, duminică), în perioada de caniculă, s-a atins un vârf de consum de 500 mc apă/oră, în condițiile în care toate forajele existente pot furniza doar 150 mc/oră. Practic, rezervoarele se golesc mai repede decât apucă să se umple, ceea ce ne forțează să reducem presiunea livrata spre populație. La fel ca Aquatim și alți operatori de apă, Aqua Dumbrăvița roagă cetățenii să nu folosească pentru grădină apa din rețea, ce vine de la stația de tratare, ci prin foraje individuale de mică adâncime.”, au transmis reprezentanții Primăriei Dumbrăvița.

Pentru îmbunătățirea situației, autoritățile au anunțat că în următoarele săptămâni vor efectua denisipări la toate forajele existente pentru creșterea performanței. Până atunci, fac însă apel la utilizarea responsabilă a apei.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/