Doi consilieri locali din echipa primarului Dominic Fritz îl acuză pe un al treilea de trădare. Pe modelul PNL cu Raul Ambruș, aleșii USR îl acuză pe Andrei Meșter de faptul că și-ar fi tranzacționat votul pentru obținerea unor avantaje personale.
Ieșirile publice ale unor aleși locali USR cu privire la ce se întâmplă în interiorul filialei conduse de Dominic Fritz au avut loc după ce Andrei Meșter (USR) s-a abținut la vot în cazul proiectului de hotărâre pentru înființarea Administrației pentru Educație și Sănătate. Ca urmare a acestui fapt, proiectul a căzut inițial, votul fiind reluat într-o ședință extraordinară organizată o zi mai târziu.
Consilierul local USR Rodica Militaru susține că Andrei Meșter s-ar fi abținut la votul respectiv pentru un interes personal. Fără să detalieze. „Jenant, la cât dezbatem noi proiectele, chiar ar trebui să fie monobloc când le votăm, dacă unii ca domnul Meșter nu și-ar tranzacționa votul pentru interese personale.”, a comentat Rodica Militaru.
Opinia lui Militaru e susținută și de colegul de partid Răzvan Negrișanu: „e un fapt cunoscut de toți consilierii locali”.
Întrebat care ar fi interesul personal al lui Meșter, Răzvan Negrișanu a declarat:
„Noi cei din CL știm că ar fi emis niște pretenții. Nu știm exact care pentru că nu ne-au fost puse pe hârtie. (…) Știți că domnul Meșter… la data alegerilor a existat o convenție că în cazul în care USR ia primărie, domnul Meșter va fi viceprimar. După ce s-a întâmplat votul, Dominic a discutat cu Meșter și a renunțat de bunăvoie la această poziție în favoarea lui Ruben, considerând că e mai potrivit Ruben pentru această poziție. De la momentul respectiv probabil au rămas niște ambiții ale domnului Meșter neînchise. De acolo a început toată această dilemă care s-a terminat la ultima ședință de consiliu local unde s-a abținut la AES. (…) Cum avem această pondere fragilă a voturilor, fiecare proiect îl discutăm între noi. Acolo avem dezbateri, ne certăm, fiecare vine cu argumentele lui acolo unde nu suntem aliniați. Dar convenția pe care o avem este că în momentul în care terminăm acea ședință sunt aliniați. (…) Fiecare consilier are dreptul la propria opinie, gândește ce vrea, doar că ni le spunem înainte, nu facem asta în ședința de CL.”, a declarat Răzvan Negrișanu.
Negrișanu a mai spus și că situația lui Meșter va fi luată în discuția Biroului Județean USRPLUS Timiș: „Domnul Meșter trebuie să ia o decizie cum vrea să se poziționeze, nu cred că trebuie să discutăm de excluderi. Evident, e un caz care trebuie discutat, va exista un birou județean, probabil săptămâna asta, în care se va discuta ce s-a întâmplat.”
Reacția lui Andrei Meșter
La rândul lui, Andrei Meșter nu vrea să spună public motivul pentru care s-a abținut de la vot. Invocă doar probleme „tehnice”. Nu se consideră pus la colț de colegii de partid, însă aduce în discuție poziționarea agresivă a unora dintre ei.
„De ce m-am abținut? Există o explicație tehnică, doar că am hotărât să o rețin în interiorul grupului momentan pentru că nu vreau să creez tensiuni suplimentare. (…) În primul rând, noi nu suntem roboți și cred că putem fiecare dintre noi să gândim și dacă există diferențe și am avut întrebări, am avut dreptul să mă abțin. (…) Eu nu am tranzacționat niciun vot. Am avut niște discuții în urma cărora am așteptat niște răspunsuri, răspunsuri pe care nu le-am primit. Detalii, din păcate, nu o să dau pentru că nu vreau să amplific circul care s-a creat. Îi las pe colegii mei să vină cu acuze și la un moment dat o să vedem dacă mergem mai departe. Eu personal nu mă simt pus la colț, am văzut o poziționare foarte agresivă din partea lor, cum de am îndrăznit. (…) Nu toți colegii mă acuză, dar majoritatea spun că e o problemă că am ieșit din acest monobloc USRPLUS.”, a declarat Andrei Meșter.
Meșter a explicat, totodată, și cum vede el susținerea administrației Fritz: condiționată.
„Susținerea mea nu cred că e necondiționată. Dacă aparatul administrativ greșește, eu nu cred că trebuie să ridic mâna sus ca un robot. Cred că e datoria mea, dacă cumva aș avea întrebări, să protejez interesele cetățenilor. Dacă ar fi cazul, eu zic acum doar teoretic. (…) Nu am să intru în detalii tehnice de ce m-am abținut, votul meu e condiționat de mai multe chestii: transparență, interesul cetățenilor ș.a. Sunt niște aspecte care trebuie să ajungă la timp și la mine ca să pot să dau votul cu încredere. Susțin administrația Fritz, avem aceleași interese ca principii politice, dar nu pot să o susțin necondiționat și atunci când nu susțin o dată, într-un an jumate, prin faptul că m-am abținut, să fiu acuzat de ce m-au acuzat colegii.”, a mai explicat Meșter.