A ajuns cuțitul la os! Fără bani pentru indemnizații!

Datoriile existente și necesitatea de noi investiții lunare au adus economia orașelor din județ la un nivel îngrijorător. Principala problemă care îi pune pe oficiali între ciocan și nicovală este situația indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap. Lipsa de fonduri face imposibilă acordarea acestor bani la termen, lucru resimțit cel mai puternic de către cetățeni.

 Situația financiară delicată cu care se confruntă întregul județ nu este deloc de ignorat. Primăria din Oțelu Roșu, de exemplu, are o restanță de două luni și jumătate în ceea ce privește aceste indemnizații pentru persoanele cu handicap și pentru cei care au grijă de acestea. Edilul-șef susține că oamenii nu și-au primit banii cuveniți din cauza faptului că primăria nu a primit încă fondurile necesare pentru plata acestor indemnizații.

Suntem într-o situație delicată și spun acest lucru în codițiile în care, la ora actuală, avem liniile de telefon tăiate. Avem probleme mari cu îndemnizațiile pentru persoanele cu handicap, unde avem o restanță de două luni jumătate. Asta se datorează faptului că nu am primit niciun ban. Sper să se rezolve cât mai bine această situație, pentru că am oameni care se bazează pe această sumă modică pentru a putea supraviețui. Consider că, indiferent de cât de grea va fi această perioadă, vom trece cu bine peste ea”, a declarat Luca Mălăiescu, primar al orașului Oțelu-Roșu.

De pe Valea Bistrei și până pe malul Dunării situația este, din păcate, similară. Moldova Nouă se confruntă cu aceeași problemă. Cetățenii își cer banii, în timp ce oficialii se chinuie să o scoată la capăt și să obțină fondurile necesare acestor plăți. Banii pentru ajutor social, pentru persoanele cu handicap și pentru asistența persoanelor cu handicap ar trebui să vină de la guvern și de la Ministerul Muncii. Conform oficialilor, acești bani nu prea vin și, chiar și atunci când sunt într-un final alocați, au deja acumulată o întârziere de câteva luni bune.

,,Banii care ar trebui să vină de la guvern și de la Ministerul Muncii nu prea vin, așa că am finanțat cam cât am putut noi. Practic, cu maximum 20 % avem dreptul să finanțăm noi, dar aici e vorba de oameni săraci, care chiar au nevoie de acești bani și nu poți să-i lași chiar să nu aibă ce să pună pe masă. Dacă nu ne dau acum refinanțarea bugetului, nu o să mai avem ce să le dăm, chiar nu vom mai avea bani nici pentru ei. Sper să nu ajungem în situația în care să nu mai avem bani să le dăm necăjiților; că nu avem bani să cârpim un drum, asta este viața, dar de ei chiar îmi pare rău”, a declarat primarul din Moldova Nouă, Matei Lupu.

Nici Anina nu se bucură de mai multe fonduri. Cu toate acestea, edilul-șef a făcut tot posibilul ca persoanele cu handicap să-și primească banii la timp. Chiar dacă nici spre Anina nu au venit încă banii mult așteptați de la guvern, primăria a renunțat la anumite cheltuieli mai puțin urgente și a reușit să acopere din bugetul local sumele necesare pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap.

,,Am plătit indemnizațiile la zi. Până în momentul de față am plătit tot către asistenții personali și persoanele cu handicap. Nu au venit banii de la guvern, dar am plătit din ce am avut noi ca fonduri locale, urmând ca imediat ce ne vin banii de la stat să decontăm de acolo sumele plătite de noi”, a declarat Gheorghe Românu, primarul Aninei.

Foto: www.citynews.ro