Parlamentul European va vota noile reguli ale Politicii Agricole Comune, mult mai relaxate pentru fermieri! Modificarea principală este legată de controale și sancțiuni, o povară de care nu mai trebuie să se teamă 90% dintre fermierii români.
Europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a anunțat noile reguli din Parlamentul European pentru Politica Agricolă Comună (PAC). Veștile bune pentru fermieri se referă la scoaterea obligativității de a păstra o parte din terenul arabil ca pârloagă, opțiunea de a înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor și scutirea de controale și sancțiuni pentru fermele mici. Aproximativ 90% din fermele din România au o suprafață mai mică de cinci hectare, ceea este suficient pentru a le scuti de controale și sancțiuni. Nu scapă de controale suprafețele mai mari de zece hectare, pentru care cerințele de condiționalitate rămân la fel.
„În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale, inclusiv derogări de la standardele GAEC. Pachetul de modificări, care a primit deja avizul Consiliului UE, vizează standardele de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), acordarea de derogări și posibilitatea statelor membre de a modifica Planul național strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor”, a precizat Dan Motreanu.
Noile prevederi intră la vot săptămâna viitoare, în regim de urgență. „Parlamentarii din grupul Verzilor au încercat să boicoteze votul, ceea ce ar fi tergiversat adoptarea pachetului de măsuri cu minim cinci luni, punând în pericol agricultura europeană. Președintele Comisiei, Norbert Lins (PPE), s-a impus și nu a permis boicotarea votului. Vom vota în plen săptămâna viitoare pentru a adopta noile prevederi în regim de urgență și a le garanta agricultorilor sprijin financiar din PAC cu o mai mare flexibilitate de condiționalitate, adaptată realităților curente”, a concluzionat europarlamentarul.