Vezi ce semnificaţii are 9 mai pentru români!

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877; Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, şi Ziua Europei. 9 Mai este marcată astăzi şi la Reşiţa.

Independența României ca stat, finalizarea celui de-Al Doilea Război Mondial și ziua ce a marcat începutul constituirii Uniunii Europene au influențat pozitiv drumul României pe parcursul ultimilor 150 ani. În 9 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa ca stat şi a decis să-şi hotărască singură destinul, rupând orice legătură de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influenţat viitorul României şi al românilor a avut loc în aceeaşi dată, în 1945, când, după 6 ani de război mondial, Germania nazistă îşi anunţă capitularea, ziua fiind proclamată ca Zi a Victoriei. Data de 9 mai 1950 va rămâne un reper în istoria mondială, fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi să facă faţă puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi.

Ziua Europei, marcată la Reşiţa

O serie de acţiuni dedicate Zilei Europei, sub egida 9 Mai – trei zile într-o zi, se vor desfăşura de la ora 11:00 la Muzeul Banatului Montan din municipiu, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 12 Reşiţa. Elevii vor descoperi scopul Uniunii Europene, ce simbolizează data de 9 Mai şi vor enumera avantajele aderării României la Uniunea Europeană.

Decizia serbării ,,Zilei Europei” în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985. Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unică euro şi Ziua Europei, 9 Mai.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/