Astăzi este 8 Martie. Ziua Femeii. Și a celor din State, Regatul Unit, Botswana, Zanzibar sau Belarus, și a celei de la noi. Mamă, mamă, ce nebunie va fi astăzi pe Facebook. Inimioare, ghiocei, frezii, emoji, fotografii personalizate, cățeluși și ursuleți de pluș, torturi cu lumânări înfipte în ele, poezioare și mesaje, luate cu copy-paste, gen: „Astăzi este ziua ta, soarele meu”, „Te iubesc, iubirea mea”, „De 8 Martie îți dăruiesc un buchet mare cât casa de trandafiri”.
Ghiveciul cu flori de la supermarket, care e și ieftin și ține mai mult decât un fir de garoafă sau de trandafir, ar fi fost mai OK decât un buchet cât casa, dar, deh, e 8 Martie și trebuie să vadă tot Facebookul cât de macho-mani sunt masculii. Pentru o zambilă, o frezie sau o orhidee, unii bărbați vor renunța la biletul de la casele de pariuri sau se vor mulțumi doar cu o bere, în loc de două. Alții, vor profita că restaurantele sunt închise și vor comanda meniul zilei la domiciliu. În pat, la televizor. Decât nimic, e bine și așa.
Toate astea se întâmplă de 8 Martie, zi în care bărbații vor fi totuși, față de restul anului, generoși, galanți și atenți la vorbele spuse femeilor, de se vor mira și ei de unde atâta sensibilitate și romantism. Frumos, dar de ce doar de 8 Martie se întâmplă așa? Ce ar fi dacă ziua de astăzi s-ar repeta în viața femeilor mereu și mereu? De ce o floare și o vorbă bună doar azi și nu în fiecare zi? Hai, poate nu chiar zilnic, dar măcar o dată pe săptămână. Știe cineva să-mi spună?
Tocmai de aceea întreb: de mâine, de mâine ce va fi? Să vă văd! Punem pariu că de mâine nu va mai rula același film cu el și ea plimbându-se de mână în parc sau savurând, cu aceeași linguriță, prăjitura la cofetărie. De mâine, vă garantez că se vor veșteji florile din supermarketuri, iar șeful care astăzi se uită cu jind la fiecare bănuț pe care îl va cheltui cu angajatele lui vă asigur că nu va fi la fel de tandru și de mărinimos. Sută la sută, de mâine va fi altceva. El va reveni la năravurile de dinainte, iar ea va trebui să se gândească de zece ori la locul de muncă pe care îl are, înainte să-și arate nemulțumirea pe față.
De mâine vom intra în același scenariu din primele șapte luni ale anului trecut, când 4.800 de femei au cerut ordine de protecție provizorii împotriva bărbaților agresivi. 4.800 de femei au avut curajul să facă asta, dar oare câte alte mii sau zeci de mii au tăcut și au pus capul în pământ, învățate de mici că bătaia este ruptă din Rai?
Dar până mâine, să încercăm astăzi, fără pic de ipocrizie, să ne amintim de cea de lângă noi: soție, iubită, soră sau mamă. Și măcar în gând să-i spunem simplu: te iubesc, FEMEIE!