România produce medici pe care apoi îi exportă. O spune președintele Colegiului Medicilor din Timiș, profesorul Fulger Lazăr, care explică motivele obiective pentru care mulți dintre tinerii doctori aleg străinătatea când vine vorba de locul în care să își exercite meseria, după ce statul român a investit în educația lor.
Anul acesta, 53 de medici au cerut certificat profesional de la Colegiul Medicilor Timiș ca să poată pleca în străinătate la muncă. Certificatul atestă faptul că medicii nu au avut sancțiuni pe perioada dinaintea solicitării.
„Avem 53 de solicitări de certificat profesional. Dar suntem un județ din multele județe. Dacă înmulțiți cu numărul de județe, rezultă mulți. Dar și în afară de aceștia, pot să plece, dar ei revin și după 1, 2, 3 ani și cer certificatul. (…) Nimeni nu poate să spună cu exactitate câți se duc, câți vin. Circulația este foarte rapidă și nu e controlată. Dar ce este important este faptul că medicii din România se validează. (…) Acest corp profesional este reprezentat peste tot în Europa.”, a declarat profesorul Fulger Lazăr, președintele Colegiului Medicilor Timiș.
Șeful Clinicii Chirurgie II de la Spitalul Județean Timișoara spune că a ales să rămână în țară pentru că în 1989 avea deja o familie cu doi copii și o carieră didactică. Doctorul Lazăr a plecat în 1992 în Suedia la un curs de specializare în chirurgia laparoscopică, după care a efectuat în 1994, la Timișoara, prima colecistectomie laparoscopică.
„Universitatea de Medicină produce anual sute de doctori. După 89 s-au înființat universități de medicină la Arad, Sibiu, Brașov, Oradea. Înainte exista un control strict al numărului de medici care se produc, că până la urmă e un fel de producție pe care o face România, din care o mare parte se exportă. E un produs la export pentru simplul motiv că piața muncii o cere. (…) Pe landul Westfalia există un deficit de vreo 300 de medici de medicină de familie. Pentru că a face Medicina este un drum foarte lung. (…) Ca să ajungi un medic practician îți trebuie cam 12-14 ani, ceea ce nu e la îndemâna oricum. Trebuie să ai o anumită tenacitate, o anumită anduranță ca să faci treaba asta. Nemții au găsit o altă soluție să se valideze în viața socială, pe un drum mai scurt și nu se duc la Medicină. Puțin. Imediat după 89 a fost o prăbușire a numărului de candidați la Medicină, dar după anul 2000, lumea a înțeles că te poți angaja, cu o diplomă de medic, undeva în Europa și atunci o grămadă au făcut facultatea de la bun început cu gândul că se vor duce în Occident să lucreze, într-o meserie care se cere. Solicitarea de medici din Occident a absorbit excesul de producție din România. (…) Exportăm doctori pentru care statul român plătește foarte mult ca să îi formeze.”, a explicat chirurgul Fulger Lazăr.
3 motive pentru care medicii încă pleacă în străinătate
Faptul că în străinătate găsesc un post imediat după ce termină rezidențiatul este primul motiv pentru care medicii părăsesc țara, este de părere Raul Pătrașcu, fostul manager al Spitalului Județean din Timișoara.
„Pe primul loc este un parcurs profesional stabil. După ce statul român investește în școlarizarea lor și în supra-specializarea lor, nu găsesc un post după terminarea rezidențiatului. Nu au nici garantat un post, din contră, posturile sunt foarte puține, nu sunt disponibile, mai ales în centrele universitare. Apoi condițiile sunt net superioare, fie că vorbim de dotarea cu aparatură, fie că vorbim de mediul academic și profesional care susține mult mai mult performanța, în străinătate. Pe ultimul loc sunt salariile. Chiar dacă acum au crescut salariile medicilor în România, ele tot nu au cum să se compare cu un salariu de medic în străinătate, fie că vorbim de medic rezident sau de medic primar.”, a declarat Raul Păștrascu.
Partea bună este că sunt și medici care se reîntorc în țară. Spre exemplu, medicul român Ioana Dumitrașcu Biriș, care și-a petrecut ultimii 10 ani în străinătate, la specializări, a decis să revină în țară. Ioana Dumitrașcu Biriș este specialist în cardiologie fetală și consultă în Timișoara și București. De anul viitor, va reveni acasă, din Germania, și cardiologul Adrian Ivănică. Fiul medicului Gabriel Ivănică va profesa în spitalul privat ridicat de tatăl lui.