Fritz: „Pregătim cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara”

Colterm sisteaza alimentarea cu caldura a Timisoarei

Dominic Fritz se laudă că a găsit soluția salvatoare pentru Colterm. Mai precis, Primăria Timișoara vrea să cumpere cu 230 milioane de lei, bani europeni, o instalație eficientă care va genera curent și energie termică. „Pregătim cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara”, a afirmat edilul-șef.

Primăria Timișoara vrea să salveze Colterm cu bani europeni. Mai precis, instituția intenționează să cumpere prin PNRR o instalație de înaltă eficiență care va genera curent și energie termică. Vineri, consilierii locali din Timișoara au aprobat proiectul care prevede cumpărarea de către municipalitate a acestei instalații de cogenerare de înaltă eficiență.

Pregătim cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara. Depunem prin PNRR documentele necesare pentru a accesa o finanțare de aproape 230 de milioane de lei, bani cu care municipalitatea va achiziționa 10 motoare de înaltă eficiență, capabile să genereze atât energie electrică, cât și termică. Împreună, cele 10 motoare vor genera 45 MW energie electrică și 44 MW energie termică. Cofinanțarea din bugetul local este estimată la doar 1 milion de lei. Această tehnologie ne ajută să schimbăm fundamental regulile jocului și să nu mai depindem de fluctuațiile prețului la gaz, pentru că pe lângă producția de energie termică, producem și energie electrică, pe care putem apoi să o vindem pe piață”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Construcția instalației va dura un an din momentul în care contractul va fi atribuit, ceea ce înseamnă că la sfârșitul anului viitor sunt șanse ca aceasta să fie pusă în funcțiune.

Pe lângă economiile de gaz pe care le vom realiza, estimările noastre arată că vom reduce și emisiile de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă cu aproape 71.400 de tone anual. Transpus în achiziție de certificate EUA, acest lucru înseamnă economii de circa 5,7 milioane de euro anual. Doar prin aceste investiții masive vom reuși să recuperăm decalajul pe care îl avem față de alte orașe și putem asigura un serviciu de termoficare de calitate pentru timișoreni”, a mai precizat edilul-șef.

Proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Totodată, Primăria Timișoara derulează și alte proiecte pentru modernizarea instalațiilor de termoficare centralizată din oraș. De exemplu, în acest moment se află în etapa de studiu de fezabilitate proiectul de modernizare a instalației primare de termoficare rămasă neretehnologizată.

 

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/