Poluarea aerului, defrișarea, deșertificarea, încălzirea globală și risipa de alimente sunt principalele teme de care sunt interesați cei mai mulți copii români.
În jur de 67% sunt îngrijorați de calitatea aerului, trei sferturi dintre ei sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului, iar aproape două treimi nu sunt de acord cu afirmația că politicienii români acționează pentru a preveni și reduce probleme climatice și de mediu. Sunt datele analizei sociologice realizate de Salvați Copiii România.
„În prezent, poluarea afectează stilul meu de viață. Nu mai respir aer curat, lacurile sunt pline de gunoaie și vremea este foarte schimbătoare. Vreau să trăiesc într-o țară în care oamenii să fie conștienți de importanța poluării și de efectele nocive pe care aceasta le are asupra noastră și să încerce să diminueze problemele care continuă să apară”, a spus Alexandra, o tânără în vârstă de 16 ani.
Potrivit studiului, peste 70% dintre copii sunt interesați de problemele de mediu. Totuși, mai puțin de jumătate consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală (42%). România este percepută de copii ca fiind mai puțin responsabilă decât alte țări în lupta împotriva schimbărilor climatice, o cotă mică de încredere fiind acordată politicienilor: doar 30% dintre copii consideră că politicienii pot preveni și reduce problemele climatice și de mediu. Principalul subiect de interes este poluarea aerului, pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoștințe deja deținut.
În schimb, defrișarea este principala problemă pentru care copiii doresc ca guvernul român să ia măsuri imediate (32%). Urmează deșertificarea, încălzirea globală și risipa de alimente. Cu toate că nivelul cel mai înalt de informații se înregistrează în cazul poluării aerului, majoritatea copiilor consideră că au puține informații despre refugiații climatici sau nu au deloc. Reciclarea și poluarea cu plastic au, de asemenea, niveluri ridicate de informații. Cercetarea indică faptul că cu cât școala oferă mai multe informații, cu atât crește preocuparea copiilor pentru toate probleme de mediu.
„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate și nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situația. Viitorul copiilor care deja suferă de consecințele cele mai grave ale schimbărilor climatice pare a fi dramatic, dacă statele nu iau măsuri adecvate. Deși copiii nu pot fi făcuți responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greșelile și lipsa de acțiune a politicienilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Printre recomandările copiilor pentru politici adecvate de limitare a schimbărilor climatice se numără: reducerea folosirii combustibililor fosili și tranziția către energia regenerabilă și ecologică. Guvernele trebuie să ofere mai mult sprijin comunităților pentru a reduce poluarea și consumul de combustibili fosili și să se asigure că alternativele de energie verde și regenerabilă sunt accesibile tuturor persoanelor care vor să le utilizeze. De asemenea, promovarea transportului public, ca metodă de reducere a emisiilor, este considerată a fi o variantă chiar și în cazul în care vorbim de temperaturi extreme.