600.000 de lei pentru un județ întreg! Romeo Dunca: „Chiar este un efort să împarți bani puțini”

romeo dunca mirat

O suplimentare de fonduri l-a pus în dificultate pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Nu pentru că banii ar fi fost prea mulți, ci pentru că au fost extrem de puțini. Romeo Dunca s-a văzut nevoit să distribuie 600.000 de lei unui județ întreg. Nemulțumiri au fost din toate părțile, însă nici variante nu au fost prea multe.

O adresă trimisă de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin privind sume încasate suplimentar în anul 2022 a dat bătăi de cap celor din Consiliul Județean. Asta pentru că banii sunt extrem de puțini: 594.640 de lei – cota defalcată din impozitul pe venit, bani care se adaugă celor aproape 33 de milioane de lei de la începutul anului. Banii trebuie împărțiți de Consiliul Județean pentru susținerea continuării proiectelor locale, dar și pentru cheltuieli de funcționare la nivelul primăriilor din județ. Proiectul de hotărâre privind repartizarea a fost supusă votului consilierilor județeni într-o ședință extraordinară derulată vineri.

Suma este extrem de mică față de nevoile județului. UAT-urile ceruseră în total peste 144 de milioane de lei, așa că cei 600.000 de lei reprezintă mai puțin de 0,50% din necesar.

Au fost și localități care nu au cerut bani: comunele Lăpușnicel, Lupac, Măureni, Mehadica, Sichevița și Turnu Ruieni, precum și orașul Oravița.

Cei mai mulți bani i-a primit Reșița – 100.000 de lei, pe locul doi fiind Moldova Nouă, cu 50.000 de lei, la fel și comuna Zăvoi. 40.000 de lei a primit comuna Copăcele.

Orașele au primit: Anina, Băile Herculane și Caransebeș – 10.000 de lei, Bocșa – 20.000 de lei și Oțelu Roșu – 30.000 de lei, ceea ce l-a determinat pe consilierul județean Ioan Crina să depună un amendament prin care 10.000 de lei de la Oțelu Roșu să fie direcționați spre comuna Dognecea, care nu primise niciun leu. Propunerea lui Ioan Crina a fost acceptată de toți consilierii.

De altfel, nu doar Dognecea figura cu zero lei. Alte 36 de comune din județ nu vor primi niciun leu din actuala repartizare.

„Am alocat și noi niște praf de pe tobă. 600.000 de lei la 77 de UAT-uri. I-am distribuit cu nemulțumiri din partea multora, inclusiv din partea mea că sunt foarte puțini, deci chiar e un efort să împarți puțini. Dacă erau mai mulți merita să căutăm soluții mai bune. Așa sunt foarte puțini, nici nu am avut cum să împăcăm pe toată lumea.”, a declarat Romeo Dunca.