60 de firme sârbe, ajutate în plină criză financiară!

În cadrul unui proiect cu finanțare europeană, denumit „Sprijin pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – motorul dezvoltării regionale”, frații de peste Dunăre, locuitorii orașului Pancevo, au beneficiat de consiliere în administrarea propriilor afaceri.

În actuala criză economică, societățile mici și mijlocii au fost cele care au avut de suferit, multe dintre ele intrând în reorganizare sau chiar insolvență. Pentru a sprijini în timpurile actuale aceste companii atât de necesare pe piața muncii, a fost accesat un proiect de fonduri europene printr-o cooperare transfrontalieră România-Serbia. Așa se face că 60 de companii din Serbia, zona Pancevo, au primit vizita unor experți consultanți în număr de 30: 10 experți seniori și 20 de experți juniori. „Am ales cinci manageri experți din Banatul de Sud și cinci din Banatul Central. Experții juniori i-am cooptat de la Agențiile de Șomaj din Serbia, oameni tineri, cu studii superioare făcute, iar după teste s-a decis alegerea celor 20”, a explicat managerul de proiect din partea Serbiei, Zoran Cernoh.

zoran cernoh

Proiectul a constat în trei vizite la cele 60 de firme, vizite în care consultanții experți au analizat situația economică actuală a firmelor și au stabilit un plan de perspectivă pentru refacerea companiei. În ultima vizită s-a verificat dacă sfaturile primite din partea experților au fost puse în aplicare. În cele mai multe cazuri, oamenii au fost receptivi, însă destul de des s-au întâlnit manageri care nu au acceptat părerea și ideile altora despre cum să guverneze propria afacere. „În funcție de caz, am avut situații când recomandările noastre au fost foarte bine primate, pentru că aveau siguranța că sunt soluții viabile, venind din partea unor experți. Alt subiect a avut așteptări foarte mari și odată ce a implementat recomandările noastre a declarat că au fost cheia în refacerea companiei”, a precizat Adriana Maxinovic, expert junior în cadrul proiectului.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 340 de mii de euro, din care contribuția Uniunii Europene, din fondul IPA, este de aproape 300 de mii de euro. Durata de implementare a proiectului este finele acestui an, însă atât managerul de proiect din Serbia, cât și cel din România, Bogdan Păunescu, din cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, doresc să meargă mai departe cu o astfel de colaborare. Beneficiarul proiectului este Camera Economică Regională Pancevo, parteneri fiind Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin și Centrul Regional pentru Dezvoltarea Socio-Economică Banat din Serbia.

proiect european sarbi bogdan paunescu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/