55 de persoane cercetate în afacerea Mike Security. Inclusiv angajați ai instituțiilor de stat!

Aproximativ 1,3 kg aur, 43.000 de euro, 9.000 de dolari, 287.720 lei, 7 laptopuri, 12 ştampile, 30 HDD-uri, 5 stickuri de memorie şi mai multe înscrisuri au fost ridicate în urma celor 77 de percheziţii efectuate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii DIICOT Caraş-Severin la grupul de firme Mike Security și la persoane care au legătură cu aceasta.

Pe lângă arestarea preventivă a lui Viorel Pistol, patronul firmei Mike Security, Florel Tănăsie, administratorul SC PAD Consult Systems, și Olivia Matei, măsuri preventive s-au mai luat față de alte zece persoane, toate plasate sub control judiciar. Dosarul penal instrumentat de procurorul DIICOT are ca obiect un grup infracțional organizat constituit în judeţul Caraş-Severin, specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul societăţilor comerciale cu obiect de activitate în domeniul pazei şi protecţiei de bunuri şi persoane.

Din cercetări a reieşit că liderul grupării ar fi condus «din umbră» întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Membrii grupării ar fi lucrat inițial în firma «mamă», însă ulterior, din dispoziţia liderului, ar fi fost folosiţi ca administrator sau asociaţi ai unor societăţi comerciale, multe din ele de tip ,,fantomă”. De asemenea, din gruparea infracţională mai făceau parte persoane care aveau diverse roluri în firmă, ca de exemplu recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă sau asigurarea legăturii între membrii grupării. Totodată, gruparea infracţională ar fi fost sprijinită de persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari, persoane care cu bună ştiinţă ar fi acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor sau persoane care ar fi acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale”, a precizat Cecilia Dăneț, reprezentantul IPJ Caraș-Severin.

Liderul grupării ar fi coordonat şi una-două societăţi comerciale care desfăşurau o activitate comercială relativ corectă şi care participau şi de regulă câştigau licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate ar fi fost transferată către societăţile comerciale de tip fantomă, care nu ar fi plătit niciun fel de impozite la stat, fiind utilizate temporar, iar ulterior radiate. În cauză sunt cercetate 55 de persoane fizice si juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.