Institutul Oncologic de la Timișoara, promis rând pe rând de toți cei care s-au aflat la guvernare de-a lungul timpului, este readus în discuție de premierul Ludovic Orban. El vorbește despre o potențială finanțare a acestuia în cadrul Programului Național de Reziliență și Recuperare.
Premierul a discutat despre investiția care vizează construcția Institutului Oncologic în cadrul vizitei făcute în weekend la Timișoara. „Există o documentație tehnico-economică, chiar am discutat cu domnul ministru Boloș (n.r. Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene) pentru a identifica o posibilitate de finanțare în cadrul Programului Național de Reziliență și Recuperare pentru Institutul Oncologic, pentru că noi am fixat ca priorități zona de oncologie și zona cardiovasculară pentru finanțările pe planul național de reziliență și recuperare. (…) Specificitatea proiectelor din cadrul planului național de reziliență și recuperare este că noi trebuie să fim gata să semnăm contractele de finanțare pentru 70% din proiecte până în 31 decembrie 2022, or aici avem nevoie de proiecte mature, care fie să aibă documentații tehnico-economice aprobate, fie să poată fi aprobate într-un termen foarte scurt.”, a declarat Orban.
Prim-ministrul a mai spus și că pentru un viitor spital regional ar trebui să se realizeze un studiu de fezabilitate ca să poată fi pregătită o finanțare în cadrul exercițiului financiar multianual.
Epopeea Institutului Oncologic de la Timișoara
Cu lucrările demarate la clădire în 1994, pe Calea Torontalului, Institutul Oncologic de la Timișoara a fost inclus în aproape toate programele de guvernare. Clădirea care se întinde pe o suprafață de 9.000 mp este acum doar un schelet.
În 2012 a fost transferată DSP-ului, iar un an mai târziu, autoritățile au vorbit de finalizarea construcției pe fonduri europene. În 2015, Guvernul Ponta adopta o hotărâre cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, care urma să fie continuat cu bani de la bugetul de stat. Un an mai târziu au fost scoase la licitație „servicii de proiectare, verificare proiecte și asistență tehnică” pentru investiție, iar în 2017, ministrul Sănătății de la acea vreme anunța existența unui blocaj în procedura de achiziție a acelor servicii. În 2018, licitația a fost anulată, singura oferta depusă fiind neconformă.
Anul trecut, Sorina Pintea declara că au fost alocați peste două milioane de lei pentru continuarea procedurilor necesare în amenajarea unității. În 2020, la începutul anului, DSP Timiș a lansat o nouă licitație, de această dată pentru actualizarea expertizei tehnice.
Județul Timiș ocupă primele locuri în țară la numărul bolnavilor de cancer. În jur de 15.000 de pacienți se află în evidența medicilor oncologi.
Foto: timpolis.ro