500 de şomeri cărăşeni, patroni peste noapte

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin pune în practică un proiect prin care se caută soluţii care să-i ajute pe şomeri să-şi deschidă o mică afacere. Valoarea acestuia ajunge la peste 20.000.000 de lei.

Decât să se mulţumească cu o indemnizaţie lunară de şomaj primită de la stat pe o anumită perioadă, cărăşenii îşi pot schimba viitorul în bine tot cu ajutorul statului. O soluţie de îmbunătăţire a serviciilor din Regiunile de Dezvoltare Centru şi Vest este adusă prin proiectul „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – SANSA”, care îşi propune creşterea capacităţii SPO, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului. Acesta se desfăşoară prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, în parteneriat cu AJOFM Caraş-Severin şi mai multe companii din ţară şi din Italia.

DSC_3748 DSC_3743

Principalele rezultate ale analizei situaţiei actuale au fost discutate şi diseminate astăzi în cadrul unei conferinţe, în faţa autorităţilor locale şi judeţene. „Acesta constă într-o platformă IT în care toate persoanele, mai ales tinerii, se pot loga pentru a-şi testa aptitudinile necesare furnizării serviciilor de dezvoltare a antreprenoriatului. Platforma este încă în lucru, pentru că finalizarea proiectului va fi în 2014. Se va face şi un ghid în care vor fi trecute condiţiile pentru a deveni un antreprenor. În ultimul timp foarte multe persoane se îndreaptă spre acest antreprenoriat. Noi sperăm să le dăm şansele respective tuturor persoanelor care doresc să acceseze această platformă”, a declarat pentru Express de Banat Caius Isac, directorul executiv al AJOFM.

DSC_3759 DSC_3776

Proiectul este co-finanţat de Fondul Social European, având o valoare de aproximativ 21.000.000 de lei, însă au fost obţinute fonduri şi din partea statului. Chiar şi aşa, coordonatorii proiectului caută în continuare fonduri pentru a mai face şi alte programe similare. „Nevoia este în creştere. În România este o mare problemă la ora actuală cu locurile de muncă, iar antreprenoriatul este o alternativă la şomaj. Bunele practici le-am luat de la parteneriatele străine. Am studiat practic ce s-a întâmplat în Europa şi cum au reuşit ei să rezolve aceste probleme şi vrem să le aplicăm şi la noi. Subvenţia de 10.000 de euro primită de la stat pentru începerea de noi afaceri a ajutat la mişcarea antreprenoriatului în România. Astfel s-a ajuns la un număr de 700 de persoane care au deschis antreprenoriat tânăr, destul de mic comparativ cu cel al populaţiei”, a explicat Ilie Bondoc, specialist pe marketing în cadrul proiectului.

În Caraş-Severin, aproximativ 500 de persoane şi-au găsit de lucru în ultimii doi ani, după ce au primit consiliere prin proiectul „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – SANSA”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/