50 de ani de recunoaștere și celebrare a etniei rome! Nevo Parudimos organizează un workshop online cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

1000x100 Cuib de vise 1000x100

În acest an, în data de 8 aprilie, se celebrează 50 de ani de când se marchează Ziua Internaţională a Romilor. Ziua a fost proclamată astfel în cadrul primului congres internațional al romilor, care a avut loc în anul 1971 la Orpington, lângă Londra, cu 23 de reprezentanţi ai etniei rome din statele Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania şi Iugoslavia, dar şi observatori din Belgia, Canada, India şi Statele Unite.

Cu această ocazie a fost acreditat oficial termenul „romi” ca termen folosit pentru a-i numi pe membrii etniei și au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul „Djelem, Djelem” („Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic.

Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.

Ziua Romilor a fost recunoscută oficial la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia.

STPT job 1000x200

În această zi, cei care aparţin acestei comunităţi celebrează cultura, limba, originea, unitatea, tradiţiile, într-un cuvânt, apartenenţa la acest grup. Totodată, celebrarea acestei zile reprezintă un semnal de alarmă faţă de problemele cu care se confruntă aceştia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană, mulţi dintre ei fiind adesea expuşi la diverse forme de discriminare sau chiar de excludere socială.

În România, la data de 8 aprilie, se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Cu acest prilej, Asociația Nevo Parudimos organizează o întâlnire online cu voluntarii locali și internaționali, cu partenerii la nivel european, precum și cu tineri de etnie romă cu care asociația lucrează. În cadrul acestei întâlniri, participanții vor avea parte de o introducere în istoria romilor, precum și o scurtă prezentare a proiectelor europene de incluziune și capacitare a romilor, pe care asociația Nevo Parudimos le implementează în prezent.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/