Muzeul Banatului Montan din Reșița invită publicul larg, iubitor de istorie și literatură, la Ziua Internațională a Muzeelor, eveniment inițiat de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) pentru prima dată în 1977, sărbătorit anual în ziua de 18 mai, la care a achiesat și instituția de cultură.
Tema ediției din acest an face referire la conexiunea dintre muzee pentru un public cât mai vast: „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”.
Cu această ocazie, în cadrul seriei de evenimente puse sub genericul „Săptămâna muzeului”, 50 de ani de activitate muzeală județeană, Muzeul Banatului Montan va organiza azi, 18 mai, lansarea a patru volume editate în anul 2017 de către instituția de cultură. Este vorba despre: „Revista Banatica” nr 27. 2017; „Vocația Istoriei” – studii în memoria profesorului Nicolae Bocșan, lucrare tipărită la Editura Mega din Cluj-Napoca în 2017; „Diplomatarium Banaticum”, volumul II – Costin Feneșan, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017; „Curățirea partidului” – Campania de verificări și excluderi din structurile teritoriale ale P.M.R. 1948-1950. Activitatea Comisiei Județene de verificare Reșița, Felician Velimirovici, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017.
La manifestarea care va debuta la ora 14.00 sunt invitați istorici, arheologi, cercetători, profesori universitari. Lucrările vor fi prezentate de către conf. dr. Vasile Râmneanțu de la Universitatea de Vest din Timișoara, de către arheolog dr. Alexandru Szentmiklosi de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara, membru al Colegiului de redacție al revistei Banatica, de către cercetător științific dr. Ligia Boldea, secretar redacție la Revista Banatica, și de către cercetător științific dr. Adrian Magina, secretar al redacției Revistei Banatica. Întregul eveniment va fi prezentat de către reprezentantul Editurii Mega din Cluj-Napoca, Cristian Sincovici.