„Eu am încercat să vin la Cascada Bigăr, dar îmi rupeam maşina!”

Europarlamentarul Maria Grapini a dezvăluit pentru expressdebanat.ro ce i-a cerut lui Liviu Dragnea după ce a bătut toată țara și a redescoperit România.

Fostul ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism în guvernul Victor Ponta II a vorbit într-un interviu acordat pentru expressdebanat.ro despre planurile și recomandările pe care i le-a făcut lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale la acea vreme, pentru redresarea turismului românesc. „Când eram în guvern, eu am solicitat ca atunci când alocăm bani pe dezvoltare regională pentru construcţia de drumuri judeţene sau comunale să existe un criteriu. Nu le puteam face pe toate şi, după ce am bătut ţara şi am redescoperit România, le-am spus la vremea respectivă, ministrului Dezvoltării, care era Liviu Dragnea, şi premierului să întocmim un desfăşurător cu toate drumurile pe care le avem de făcut. Să alegem drumul care merge în primul rând spre o destinaţie turistică. Eu am încercat să vin la Cascada Bigăr, dar îmi rupeam maşina. Nu se fac nici acum, deși eu am lăsat ca propunere când am plecat. Dacă prioritizăm banii pe turism, ni se întorc banii mult mai repede, dar dacă nu ţinem de acest criteriu apar două lucruri negative: nu cresc veniturile şi deteriorăm zona turistică, deci pierdem nişte oportunităţi naturale”, a precizat europarlamentarul.

1000x100 casa brutarului
expresb 1000x100

Maria Grapini a vorbit și despre promovarea aproape inexistentă de care are parte turismul românesc: „În 2013, când am devenit ministru, am primit în braţe şi preşedinţia Organizaţiei Mondiale a Turismului. Eu am propus în şedinţă de guvern să se aloce nişte bani, să facem o conferinţă. Cum adică să deţii preşedinţia mondială şi să nu valorifici în ţara ta?! Am făcut o conferinţă, la Palatul Parlamentului au venit 82 de ţări prin miniştri sau secretari de la Turism, dar nu conferinţa a fost importantă, ci faptul că fiecare a plecat acasă cu un documentar şi că am făcut un info trip cu jurnalişti şi cu acei 82 de ambasadori pornind din Delta Dunării, mergând cu autocarele şi traversand ţara pe Valea Prahovei. Știţi ce mi-a spus secretarul general al turismului de atunci?! A spus că nu poate să creadă că avem atât potenţial despre care nu se ştia mare lucru, mi-a propus să fac o politică de promovare. Acum, când eu sunt europarlamentar, duc cu diverse ocazii reviste făcute de pe timpul meu. Ministreul nu are materiale de promovare, nu are nimic, nu mai este nimic nou. Sunt lucruri pe care vreau să le discut cu domnul ministru”.