Comisia Europeană somează România să restituie urgent taxa de primă înmatriculare!

Comisia Europeană solicită României să își alinieze taxele de înmatriculare la legislația UE, trimițând o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie, achiziționate din alte state membre.

„Comisia Europeană a decis astăzi (17 mai, n.r.) să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre. Dat fiind că normele românești aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității, este încălcată legislația UE (articolul 110 din TFUE). În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române”, se arată într-un comunicat dat publicității de instituția UE.

Numai în județul Caraș-Severin sunt câteva mii de cereri de returnare a taxei de primă înmatriculare care nu au fost puse în plată nici acum. Dacă nu vor primii banii, reșițenii și cărășenii pot sesiza ei înșiși Comisia Europeană (https://ec.europa.eu/romania/services/contact-points_ro). Însă, oricum, și Comisia va continua să monitorizeze rapiditatea rambursării banilor, putându-se ajunge chiar la impunerea de sancțiuni financiare Statului Român, dacă restituie banii cu întârziere.