Deși lucrările de introducere și modernizare a rețelei de apă și canal stagnează la Oțelu Roșu, administrația locală plătește anual cota de 2% reprezentând cofinanțarea proiectului ISPA pentru cele două etape, implementat de Aquacaraș la nivel județean.
Puțină lume înțelege că, pentru a se putea face investiții majore în reabilitarea și modernizarea unei rețele de apă și canalizare, toate primăriile de orașe din județ s-au afiliat într-o organizație la nivel de județ care a accesat fondurile europene, pentru că altfel nicio unitate administrativ-teritorială nu ar fi avut banii de investiții. De aceea s-au respectat anumite reguli impuse, cum ar fi tariful unic la apă pe întreg județul, și de aceea primăriile nu au putut decât să asiste la săpăturile făcute în toate orașele fără a putea avea posibilitatea să impune condiții, doar de refacere a zonei afectate, care de cele mai multe ori nu s-a realizat.
De exemplu, la Oțelu Roșu lucrările stagnează pentru că firmele de construcții nu au fost plătite și au intervenit blocaje, însă plata către Aqacaraș ca și cotă de cofinanțare trebuie achitată, spune primarul Luca Mălăiescu.
„Noi avem cuprinsă în bugetul local suma de 400.000 de lei pe care o plătim anual la Aquacaraș, cred că până în 2020, data de finalizare a contractului de finanțare. Cu toate astea, la Oțelu Roșu lucrările stagnează. Pe străzile laterale avem peste 50% introdusă rețea nouă, nu avem pe drumul național aproape deloc, doar în proporție de 5-7% în cartierul Cireșa a început și s-a stagnat. Din câte cunosc eu, din raportul dat de cei de la Aquacaraș, acum au plătit mare parte din constructorii care au acceptat facturile și pe o parte se judecă în instanță și s-au reluat licitațiile pentru desemnarea constructorului pentru finalizarea proiectului”, ne-a precizat Luca Mălăiescu.