40.000 de studenți s-au îndreptat spre mediul universitar din Timișoara

Timișoara are 40.000 de studenți care studiază în prezent la toate cele patru foruri educaționale de învățământ superior. Deși generația 2020-2021 a trecut printr-o perioadă incertă, tinerii s-au prezentat cu medii foarte bune, iar la unele facultăți ultima medie a fost peste 9,50. 

După încheierea sesiunii de admitere din toamnă, Politehnica a câștigat peste 3.000 de boboci în noul an universitar. Toate cele 2.250 de locuri bugetate au fost ocupate, iar în plus au fost admiși 542 de candidați pe locuri cu taxă. Dintre candidații admiși, 87 sunt din categoria românilor de pretutindeni, 43 sunt proveniți din licee din mediul rural, 27 sunt olimpici la diverse discipline, iar 4 sunt de etnie romă.

În premieră pentru acest an au fost alocate și 10 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, care au promovat examenul de bacalaureat. Pentru aceștia, Universitatea Politehnica Timișoara va acorda din fonduri proprii burse speciale care acoperă cazarea în primul an și 10 tichete de masă pe lună. Aceleași facilități se acordă și candidaților proveniți de la licee din mediul rural. Această bursă specială se poate cumula și cu bursa socială, în cazul celor care îndeplinesc condițiile și solicită acest lucru. Pentru cei cu rezultate foarte bune la învățătură se poate adăuga, în plus, și o bursă de merit sau de performanță.

Universitatea de Vest din Timișoara se prezintă astfel: are peste 16.000 de studenți, dintre care 4.500 înscriși în prima sesiune de admitere din iulie. Dintre aceștia, cei mai mulți au optat pentru Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, aproximativ 850 de studenți. Sesiunea de înscriere din toamnă nu s-a încheiat, iar aici s-au mai oferit 600 de locuri la fără taxă și 1.600 locuri la cu taxă.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului are 1.600 de studenți înscriși în anul universitar 2020-2021 la licență, master și doctorat. Înscrierile continuă până în 24 septembrie, pentru sesiunea de toamnă. Rectorul universității a constatat că numărul celor înscriși în acest an universitar îl depășește cu mult pe cel al studenților înscriși în anii anteriori. 5.500 studenți urmează studiile superioare la USAMVB.

Universitatea de Medicină și Farmacie are și ea aproximativ 1.600 de boboci la toate specializările cumulate, 93 de boboci la unitatea din Lugoj și 75 de boboci la cea din Deva. În total, la UMFT învață aproximativ 6.500 de studenți.

Citește și FOTO. Universitățile din Timișoara își „deschid porțile” în regim online