Doar 0.3% din populația României, înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem! Te poți alătura celor 580 de timișeni

Gesturile simple îi pot transforma pe oameni în eroi. Este și cazul persoanelor dispuse să doneze celule stem hematopoietice. Puțini români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, iar de multe ori, pentru pacienții din țara noastră, salvarea a venit de peste hotare.

Potrivit specialiștilor, în fiecare an, peste 500 de români sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer al sângelui. Sunt peste 70 de boli hematologice care au ca indicație terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice (CSH). Din păcate, probabilitatea de a găsi un donator compatibil este mică, chiar și în cazul fraților. Șansele de compatibilitate sunt mult mai mari în cadrul aceluiași grup etnic sau spațiu geografic. Așa au apărut registrele de donatori voluntari de CSH neînrudiți. Astăzi pot fi accesate, în baza internațională de date, 75 de registre din 53 de țări.

„Oricât de dur ar suna, noi sau cei dragi nouă am putea avea nevoie, la un moment dat, de un erou. În România, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, este funcțional din 2013. Până acum, s-au înscris ca potențiali donatori voluntari 75.035 de români. Asta înseamnă cam 0.3% din populație. E foarte puțin, așa că, de cele mai multe ori, pentru pacienții români care au făcut transplant de CSH, salvarea a venit din afara țării. Ca o comparație, în Germania, cam 9% din populație este înscrisă în acest registru național.”, a transmis Dr. Paul Cristian Tănase, medic specialist Hematologie.

580 de timișeni sunt înscriși în Registru, iar cei care doresc să li se alăture trebuie doar să meargă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara, aflat pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1.

„Vei primi toate informațiile de care ai nevoie și ți se va răspunde la toate întrebările. Vei completa un consimțământ la înscriere, un chestionar medical și se vor recolta probe de sânge pentru analizele de compatibilitate. Asta e tot. În cazul în care ești compatibil cu un pacient în nevoie, vei fi contactat. Tu vei fi cel care decide dacă vrei să donezi sau nu. În acest moment, în România sunt 27 pacienți în așteptarea unui donator. Poți fi eroul unuia dintre ei.”, a mai spus dr. Paul Cristian Tănase.

În a treia zi de sâmbătă a lunii septembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În 2020 s-a celebrat în 19 septembrie. Mai multe informați se pot găsi și AICI.

Sursa foto: intermedicas.com