Robu vrea un festival Untold și la Timișoara, dar să fie altfel: „Nu vrem să facem o replică a Untold-ului de la Cluj. Noi mergem pe alte nișe”. Reacția consilierilor locali

Un protocol de colaborare între organizatorii festivalului Untold și Primăria Timișoara a încins spiritele în ultima ședință de consiliu local. Aleșilor li s-a pus în față un proiect prin care cei de la Untold cer angajamentul în scris al administrației timișorene cu privire la organizarea, în viitor, a unui festival de anvergură, precum cel de la Cluj-Napoca, și în orașul de pe Bega.

Potrivit protocolului de colaborare între Timișoara și Untold, organizatorii festivalului de la Cluj-Napoca se angajează că vor organiza, din 2022, un festival „de renume național și internațional”. Din capul locului, Nicolae Robu a dat asigurări că festivalul nu va semăna deloc cu cel din orașul condus de colegul său liberal Emil Boc.

„Noi nu vrem să facem o replică a Untold-ului. Le-am spus foarte limpede. Noi mergem pe alte niște, nu vrem să facem același lucru. Este o reușită Untold-ul de la Cluj, pentru o anumită nișă. Noi dorim altceva. Nu e un festival Untold replicat și la Timișoara, că nu e cazul să facem un lucru de genul acesta.”, a spus Robu.

Astfel, organizatorii ar urma să realizeze conceptul artistic al viitorului festival, să vină cu logistica și să facă promovarea festivalului care ar urma să se țină în zona aerodromului Cioca. Protocolul se încheie pe o perioadă de 10 ani, cu prelungire automată pe perioade succesive de 5 ani. Documentul va fi semnat de primarul Timișoarei, potrivit hotărârii adoptate de consilieri, și încredințat Casei de Cultură.

UNTOLD este desemnat de către Ministerului Turismului ambasador al Brandului Turistic al României. Cu scopul creșterii notorietății naționale și internaționale a municipiului Timișoara ca destinație turistică și punct de atracție pentru vizitatori/turiști, în special în perioada desfășurării festivalului, UNTOLD SRL ne-a trimis o propunere de colaborare în vederea organizării unui eveniment cultural-artistic de renume național și internațional în municipiul Timișoara, începând cu anul 2022.”, se arată în documentele anexate hotărârii de consiliu adoptată de consilieri. Protocolul de colaborare poate fi consultat aici.

Criticile consilierilor locali

Pesedistul Dan Idolu s-a întrebat, în ședința de consiliu local, de ce protocolul trebuie semnat acum, dacă privește un eveniment care ar putea avea loc cel mai repede peste doi ani. „Untold nu se ține anul acesta. De ce trebuie votat acum, în regim de urgență?”, a întrebat Dan Idolu.

I-a răspuns primarul. „Noi suntem de mult timp în legătură cu grupul Untold (…) să conceapă o formulă de festival și pentru Timișoara. Ei își fac angajamentele cu mult timp înainte și au vrut să facă un cârlig – că deocamdată nu facem angajamentul în detalii cu sume ș.a., dar vor să aibă și un document oficial că noi ne angajăm să avem acest parteneriat.”, a spus Nicolae Robu.

Independentul Adrian Orza spune că i s-ar fi părut normal ca înainte de a solicita parafarea unei colaborări cu primăria, cei de la Untold ar fi trebuit să spună și ce fel de festival vor propune pentru Timișoara. „Mi se pare o chestie de respect, indiferent că este vorba despre Timișoara, Cluj sau un orășel mai mic din România. Nu vii doar cu brandul. Dacă vine cu un festival de manele?”

Nicolae Robu: „Ca să se poată face un angajament ferm de organizare a unui festival noi trebuie să acceptăm că vom face amenajările locației. (…) Pregătim locația nu numai pentru festivalurile organizate de Untold. Vom organiza ce festivaluri vrem noi, numai că rezervăm o perioadă de nu știu câte zile din an pentru pregătirea și desfășurarea festivalului care face obiectul acestui protocol. Și ca să nu ne apucăm să facem noi de capul nostru amenajările, mergem pe studiu de prefezabilitate pe care ni-l pun la dispoziție gratuit cei de la Untold (…) Ei nu se pot angaja că fac festival pe câmp. Ei trebuie să știe că noi ne angajăm. Amenajarea e binevenită pentru orice festival de anvergură. (…) Noi suntem foarte buni la o mulțime de lucruri, dar nu putem pretinde că suntem buricul universului, că suntem pe locul 1 la orice.” 

Cu acest protocol semnat, Untold urmează să elaboreze conceptul de eveniment care ar urma să se desfășoare la Timișoara. Și acela trebuie aprobat de consilieri.