Consiliul Local al Municipiului Lugoj a aprobat documentația de avizare a lucrărilor de investiții, a indicatorilor tehnico-economici și devizul general pentru obiectivul „Podul de Fier peste râul Timiș”, aprobat pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
De asemenea, a fost aprobată și suma cu care bugetul local va contribui la realizarea obiectivului. Finanțarea de la bugetul local a fost aprobată în sumă de 701.505 lei. Reamintim că valoarea finanțată de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice este de 17.028.165 lei.
Vămile, în ansamblul arhitectonic
Primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu explică de ce a fost nevoie de o actualizare a lucrărilor de intervenții. „Având în vedere că proiectul de reabilitare a Podului de Fier peste râul Timiș a fost cuprins în lista obiectivelor de investiții finanțate prin Programul Național «Anghel Saligny», cu o valoare aprobată de 17.028.165 lei, iar documentația de avizare a lucrărilor de intervenții a primit avize pentru soluția tehnică cu o valoare de 6.263.915 lei și ținând cont că, prin avizul Direcției de Cultură a județului Timiș, a fost solicitată și integrarea celor patru clădiri anexe de la capetele podului în proiectul de reabilitare, am trecut la reactualizarea DALI”, a spus primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.
Lucrări în premieră absolută
Astfel, prin noua documentație, au fost suplimentate lucrările de reabilitare a podului.
La infrastructură, s-au introdus investiții privind conducta de canalizare, apă potabilă, gaz, colectare de ape pluviale, cabluri electrice și alte cabluri, cum ar fi cele de telefonie, internet etc.; înlocuirea sau realizarea infrastructurii pentru rețelele de canalizare ape uzate, canalizare ape pluviale, apă menajeră, gaz, electricitate, iluminat public, date, telefonie, semaforizare și canale de rezervă pentru diferite cabluri.
Mai este prevăzută sablarea, tratarea și vopsirea integrală a podului, dotarea cu suport continuu pentru ghivece de flori, cu sistem de udare prin picurare (ceea ce împiedică aruncarea conținutului acestora). Se va introduce iluminatul public cu stâlpi realizați conform fotografiilor de arhivă, ceea ce va reda farmecul de epocă vechii punți peste Timiș. Va fi realizat și un iluminat arhitectural ornamental, pentru punerea în evidență a podului.
Sistem de încălzire
În premieră, va fi introdus un sistem de încălzire (degivrare) a trotuarelor pentru dezgheț în perioadele reci, un sistem electronic de măsurare a cotelor apelor Timișului și un sistem de supraveghere video a căii de rulare și trotuarelor, cu senzori de monitorizare în timp real a încărcării.
La cele patru clădiri anexă situate la capetele podului (vămi), ce formează un ansamblu arhitectural, pe lângă renovarea integrală, se va monta tâmplăria din lemn masiv stratificat cu geamuri antiefracție, sistem electric de încălzire în pardosea și instalație de iluminat interior. Se vor amplasa camere video și sisteme de alarmă antiefracție.
Construit în urmă cu peste 120 de ani
Pentru lucrările la cele patru vămi, suma alocată este de 916.300 lei, iar pentru relocarea și introducerea de rețele noi și instalații, suma de 2.558.500 lei.
Proiectul a fost supus dezbaterii plenului Consiliului Local al Municipiului Lugoj luni, 13 martie, fiind aprobat prin vot unanim. Acest vot a fost necesar a fi aprobat de îndată, pentru semnarea contractului de finanțare.
Podul de Fier peste râul Timiș a fost inaugurat în anul 1902 și e considerat simbolul arhitectonic al orașului, care unește Lugojul Român cu Lugojul German. Podul are o lungime de 69,5 metri, o lățime de 11,5 metri și două deschideri.