32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie. „Niciun vinovat și-un dosar care acum doi ani a fost reluat de la zero”

mineriada

Se împlinesc 32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității. Nu s-a făcut dreptate victimelor Mineriadei, nici protestatarilor bătuți și gazați în 10 august sau victimelor Revoluției din 1989, spune parlamentarul de Timiș Nicu Fălcoi, membru în Comisia pentru apărare și siguranță națională din Camera Deputaților.

Context. În zilele de 11 și 12 iunie 1990, spun procurorii militari, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a 4 persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

„32 de ani, niciun vinovat și-un dosar care acum doi ani a fost reluat de la zero. Niciun vinovat, deși imaginile rămase mărturie de-atunci vorbesc fără putință de tăgadă despre cum au fost agresați oameni, din dispoziția celor care atunci, la puțină vreme de la Revoluția din decembrie 1989, au confiscat butoanele puterii. Butoane cărora – prin continuatorii fostului FSN – nu le-au mai dat drumul nici până-n ziua de azi. Acum, la conducerea țării nu mai sunt fostul președinte Ion Iliescu ori fostul premier Petre Roman, ambii trimiși în judecată în urmă cu vreo 5 ani pentru infracțiuni împotriva umanității, ci alți oameni ai sistemului pus atunci în funcțiune de ei pentru a-i alunga pe demonstranții din Piața Universității. (…) 32 de ani și oficial niciun vinovat. Celor care și-au pierdut atunci viața, celor bătuți atunci cu bestialitate, umiliți, răniți, alungați din Piața Universității pentru unica vină de-a fi vrut să apere libertatea reală și democrația, cucerite cu jertfe de sânge la Revoluție, li se cuvine acum, dacă nu s-a putut face oficiala dreptate, măcar recunoștința și gândul nostru bun.”, a declarat Nicu Fălcoi, deputat USR de Timiș, membru în Comisia pentru apărare și siguranță națională din Camera Deputaților.

Parlamentarul invocă „Sistemul”, atunci când vorbește despre nefinalizarea proceselor ori refacerea rechizitoriilor. Ajungând în prezent, Fălcoi aduce în discuție „înlăturarea” USR de la guvernare.

„(…) Gândiți-vă la acei oameni care n-au putut fi vreodată clintiți cu-adevărat din funcții. La oamenii Sistemului. La cei care-au vegheat mereu ca Justiția să nu-și poată ridica de tot grumazul de sub bocancul factorului politic. La sinecuriștii plătiți gras pentru a ocupa poziții importante din care să ajute să nu se miște lucrurile. La toți aceia cu conștiințe cumpărate ori tranchilizate, de-ale căror tăceri complice a depins liniștea călăilor de-atunci și din alte momente ale istoriei noastre post-revoluționare. Veți obține, poate, așa și răspunsul la întrebarea de ce-a deranjat așa de tare USR și oamenii lui și de ce-a fost musai nevoie să fim îndepărtați de la guvernare cu orice preț: pentru ca nu cumva reformele reale, profunde, sistemice de care România are atâta nevoie să se poată face. Pentru ca nu cumva adevăruri incomode s-ajungă să fie cunoscute și spuse cu voce tare, până la capăt.”, a continuat parlamentarul.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cronologie pe scurt

2014 – CEDO obligă România să continue investigațiile în dosarul Mineriadei pentru a face dreptate victimelor, indiferent de timpul scurs de la săvârșirea acestora.

13 iunie 2017 – procurorii militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului ÎCCJ au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în instanță a cauzei; au fost trimise în judecată 14 persoane pentru infracțiuni contra umanității, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu. (sursa: Ministerul Public)

2019 – ÎCCJ decide că ancheta în Dosarul Mineriadei din 1990 trebuie refăcută; s-a identificat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari și s-a dispus restituirea dosarului la Parchet

2020 – ÎCCJ dispune întoarcerea dosarului la Parchet pentru refacerea anchetei. Decizia este definitivă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/