30 septembrie, „Ziua națională a antreprenorului român”!

explo 1000x200

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ștefan Radu Oprea, a depus la Senat, în procedură de urgență, un proiect de lege care prevede declararea zilei de 30 septembrie ca „Ziua națională a antreprenorului român”, în care autoritățile pot organiza manifestări și acțiuni publice.

„Activitățile specifice privind celebrarea «Zilei naționale a antreprenorului român» pot fi organizate de către autoritățile centrale sau locale, de Camera de Comerț și Industrie a României, camerele județene, precum și alte organizații neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea și dezvoltarea activităților economice, creșterea productivității și competitivității profesioniștilor români, în concordanță cu cerințele economiei de piață”, arată proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Ștefan Radu Oprea.

Prin urmare, „autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza/contribui la organizarea manifestărilor și acțiunilor publice prilejuite de celebrarea «Zilei naționale a antreprenorului român», prin acordarea de sprijin logistic și/sau alocarea de fonduri organizării evenimentelor, în limita alocațiilor bugetare aprobate anual în acest scop”, conform inițiativei legislative.

Rolul proiectului e de a recunoaște „meritul antreprenorilor români în asigurarea bunăstării și prosperității economice ale României”, arată Ștefan Radu Oprea, în expunerea de motive.

Ministrul mai spune că data de 30 septembrie a fost aleasă și pentru comemorarea zilei în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul pentru înființarea Camerelor de Comerț și Industrie.

„Prezenta propunere legislativă vine să certifice importanța deosebită pe care o acordă statul român în prezent antreprenoriatului, iar alegerea zilei de 30 septembrie ca «Zi național a antreprenorului român» nu este întâmplătoare. La data de 30 septembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Decretul Domnesc 1363 privind înființarea Camerelor de Comerț și Industrie. Proiectul urmărea consolidarea noului stat românesc și modernizarea acestuia, prin crearea unor instituții care conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic și cultural al României”, mai precizează senatorul PSD, în expunerea de motive a proiectului.

Inițiativa este semnată de număr total de 33 de parlamentari, mulți dintre ei social-democrați, precum și de liderul senatorilor ALDE Daniel Zamfir plus senatorul independent Emanuel Gabriel Botnariu.

Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.