Mândria Banatului și a întregii zone de vest a țării, dar și printre cele mai mari din România, înainte de 1989, livezile aparținătoare de fosta Întreprindere Agricolă de Stat Honorici, care se întindeau pe aproape 600 de hectare de teren, încep să renască, după ce au fost abandonate în ultimul sfert de veac.
Merii, prunii, caișii sau cireșii de toate soiurile au ajuns să putrezească, însă de curând speranțele par să reapară pe bătrânele plantații aflate pe teritoriul comunei Victor Vlad Delamarina. Chiar vizavi de sediul fostului I.A.S. se muncește de zor la pregătirea solului. Investițiile aparțin unor timișoreni, care au reușit să atragă fonduri prin proiecte europene, fiind conștienți că zona este una propice pentru dezvoltarea unor plantații pomicole ca în vremurile de demult.
„Una dintre investiții se află în fază avansată de dezvoltare. Pe circa 15 hectare de teren vor fi plantați caiși și cireși. Din ce am înțeles, totul se face cu bani europeni și este vorba de vreo 700.000 de euro. Pe lângă plantație va fi și o hală de producție și un depozit pentru aceste fructe. Am oferit investitorului, un timișorean, tot sprijinul de care avea nevoie. În această perioadă ar trebui să se apuce de plantat. Este bine și pentru noi, pentru că pe viitor, tot ce înseamnă taxe, impozite, angajați vor contribui la dezvoltarea comunei noastre”, ne-a declarat Ioan Cardaș, primarul din Victor Vlad Delamarina.
În imediata vecinătate, un alt timișorean a achiziționat alte zece hectare de teren, pentru o investiție asemănătoare, tot cu fonduri de la Uniunea Europeană, din care să creeze o plantație de nuci.
Conform primarului din V.V. Delamarina, o altă persoană cu domiciliul în Cluj-Napoca a moștenit alte 15 hectare de teren, care vor fi folosite tot pentru plantarea de pomi fructiferi, de diverse specii.