2,8 milioane de lei pentru cea mai veche instituție publică din Caraș-Severin!

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, a aprobat finanțarea restaurării Clădirii Centrului Eparhial din Caransebeş, veche de aproape 150 de ani.

Potrivit secretarului eparhial Casian Rușeț, clădirea, monument istoric de importanţă majoră, necesită  urgent lucrări de consolidare şi restaurare.

„În urmă cu doi ani clădirea monument a fost inclusă ca prioritate la Institutul Național al Patrimoniului a Ministerului Culturii Naționale, pentru restaurare, dar nu s-a primit finanțare. Întrucât degradarea clădirii afectează demnitatea urbană din centrul civic al municipiului Caransebeș, Compania Națională de Investiții a aprobat, în urmă cu puțin timp, suma de 2.800.000 de lei pentru reabilitarea structurii de rezistență și pentru punerea în valoare a arhitecturii de secol XIX. Lucrările vor fi demarate după obținerea autorizației de construcție și vor fi finalizate în termen de 12 luni de zile”, ne-a specificat secretarul eparhial Casian Rușeț.

epicopie_1

La ora actuală, sediul Episcopiei adăposteşte Arhiva şi Biblioteca Episcopiei Caransebeşului, cele mai valoroase surse de documentare istorică pentru trecutul întregului Banat.

Clădirea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, în perioada de până la cumpărare fiind casa comandantului Regimentului de Graniţă din Caransebeş. Menţionăm că sediul Centrului Eparhial este un important monument istoric din municipiul Caransebeş, situat în centrul istoric al oraşului, iar reparaţii capitale la acest edificiu nu s-au mai făcut din anii 1940.

Astăzi, clădirea este într-o stare avansată de degradare, mai ales la nivelul infrastructurii. Plafonul dintre etaje este susţinut prin stâlpi şi grinzi de fier, montate în jurul anului 1975, ca să se evite prăbuşirea. Pereţii sunt crăpaţi, la fel şi plafonul dintre etajul I şi podul clădirii. În unele părţi s-a infiltrat apa, tencuiala a fost desprinsă şi suportul tencuielii este deteriorat. Exteriorul clădirii este de asemenea foarte distrus. Ornamentele baroce ce încadrează golurile ferestrelor sunt picate, iar tencuielile sunt desprinse de pereţi. Şi celelalte ornamente ale clădirii sunt într-o avansată stare de degradare. La nivelul fundaţiei se constată prezenţa umezelii. În anul 1994 s-a încercat drenarea umezelii din pereţi prin găuri realizate în fundaţie şi în zidurile de deasupra fundaţiei, dar fără rezultat.

Anul viitor se împlinesc 150 de la înființarea eparhiei.


Comments

  1. Constantin B. says:

    Din cladirea de vis-a-vis se pare ca au mai ramas doar peretii. Si dupa cum se vorbeste in oras este si aceea un monument istoric desi nu are pe ea semnul obligatoriu si specific monumentelor istorice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/