2,5 milioane de lei pentru punctul muzeal care va găzdui sanctuarul neolitic de la Parța

Consilierii județeni au aprobat în cea mai recentă ședință devizul general actualizat la faza de studiu de fezabilitate pentru punctual muzeal care va găzdui sanctuarul neolitic de la Parța, menit să stimuleze turismul în zonă.  

Punctul muzeal va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România și printre puținele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte și elemente caracteristice așezării din care făcea parte. Va fi creat un spațiu suficient de larg pentru realizarea unui circuit expozițional, asigurat din punctul de vedere al incendiilor, furtului și cu condiții sigure de conservare.

„Valoarea proiectului a fost stabilită raportat la valoarea propusă în studiul de fezabilitate realizat în cursul anului 2017, respectiv 2.001.026,80 lei inclusiv TVA. Pe parcursul anului 2020 a fost realizat proiectul tehnic însă, pentru încadrarea în bugetul inițial nu a fost modificată valoarea C+M în conformitate cu prețurile la data respectivă. La momentul lansării procedurii de achiziție a lucrărilor nu a fost primită nici o ofertă conformă, astfel că nu s-a putut atribui contractul. Din această cauză a fost solicitată proiectantului actualizarea devizului prezentat la faza SF pentru a se conforma cu cerințele actuale. Noua valoare a investiției este de 2.545.308,13 lei inclusiv TVA, din care C+M în sumă de 1.968.294,98 lei inclusiv TVA.”, se arată în documentul aprobat de plenul CJ Timiș.

Punctul muzeal va avea un regim de înălțime de parter cu un etaj. Parterul este destinat atât vizitatorilor, cât și  angajaților muzeului. Aici va fi amenajată și o sală expozițională cu spațiu pentru monument. Etajul este dedicat în totalitate vizitatorilor și conține sălile expoziționale și camera pentru proiecții.

„Sistemul constructiv va fi realizat din pereți de zidărie ceramică portantă pe fundaţii continue din beton armat cu
stâlpi și sâmburi din beton armat, iar planșeul va fi din beton armat monolit cu centuri si grinzi. Şarpanta şi astereala dublă vor fi din lemn de răşinoase aparentă, iar învelitoarea din ardezie. Toate elementele din lemn ale șarpantei și învelitorii vor fi protejate ignifug. Termoizolația elementelor de acoperiș se va realiza cu vată bazaltică în castele pachetului de astereală dublă. Acoperișul în două ape nu prezintă streașină, jgheaburile vor fi înglobate în elementele interioare de atic, iar burlanele vor fi încastrate în termoizolație. Clădirea va fi înconjurată de un atic. Fațadele exterioare vor fi îmbrăcate cu termosistem din polistiren expandat ignifug, iar soclul retras va fi termoizolat cu polistiren extrudat de mare densitate pentru prevenirea deformaților din lovituri accidentale.”, se arată în anexa hotărârii adoptată de consilierii județeni.

Durata efectivă a lucrărilor, de la debutul lor, este estimată la 9 luni.

Proiectul vizează valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan și are rolul de a crește turismul în zona transfrontalieră Banat. Acesta este pus în practică de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu CJ Timiș și municipalitatea Novi Knezevac. Banii vin prin programul IPA INTERREG România-Serbia.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/