23 de ani de întrebări şi mult prea puţine răspunsuri

Astăzi se împlinesc 23 de ani de când Reșița s-a alăturat și ea mișcării pornite la Timișoara. Mulți dintre tinerii de acum nu știu sau cunosc foarte puține despre motivele care au dus la această revoluție, după unii, lovitură de stat, după alţii, care avea să schimbe radical fața întregii Românii.

Nici eu nu am trăit în România de dinainte de decembrie 1989, deci nu pot să afirm că știu ce simțeau sau cum trăiau românii sub comunism. Am auzit însă destule poveşti de la nostalgici sau de la cei care acum se simt cu adevărat liberi.

Sunt convinsă că nu este bine să fii privat de orice contact cu lumea din afara granițelor și să trebuiască să faci doar ce îți permit cei care te conduc. În același timp însă, părinții mei, atunci când au terminat școala, au avut un loc de muncă asigurat, au primit din partea autorităților un acoperiș deasupra capului, iar banii pe care îi câștigau muncind la fel cum muncim și noi acum le ajungeau să își plătească obligațiile la stat și chiar puteau pune un ban la ciorap. Noi parcă nu suntem la fel de norocoşi. Tinerii de vârsta mea care vor să  își facă o familie, să își cumpere o locuință sau o mașină trebuie să se împrumute pe viaţă la bănci, să plece la lucru în alte țări sau să trăiască mereu cu grija zilei de mâine.

Am văzut, în toți anii aceștia de după 1989, doar cum unii ne vând țara, ne înstrăinează bogățiile, ne închid fabricile și uzinele și distrug tot ceea ce Nicolae Ceaușescu, în regimul său socialist, a construit pentru români. Din dorința de a afla ce s-a întâmplat atunci când eu aveam doar câteva luni de viață, pe lângă opiniile pe care le-am aflat de pe Internet sau din cărțile de istorie, l-am întrebat și pe cel care m-a învățat să iubesc istoria. Am fost curioasă să aflu cum vede un profesor de istorie cele întâmplate în acele zile geroase din decembrie 1989.

Profesorul Nicolae Magiar, unul dintre cei mai buni profesori de istorie și dascăli din județul nostru, mi-a răspuns că istoria va spune ce s-a întâmplat atunci doar după 50 de ani. Abia atunci vom avea șansa să aflăm ce s-a întâmplat în acel moment care a transformat România, dacă a fost revoluție sau mișcare de stat.  Eu am niște semne de întrebare, pe care poate mi le împărtășesc și alți tineri de vârsta mea. A meritat? A meritat ca atâția oameni să moară? Era mai bine înainte sau e mai bine acum? Suntem mai fericiți? Trăim mai bine? Sunt întrebări la care mi-e greu să-mi răspund, dar eu cred că dacă cei care şi-au dat viața pentru libertatea noastră ar vedea unde a ajuns România s-ar învârti în mormânt.

Comments

  1. SUNTomulDErandSImieIMIpasa says:

    ,,Am văzut, în toți anii aceștia de după 1989, doar cum unii ne vând țara,
    ne înstrăinează bogățiile, ne închid fabricile și uzinele și distrug
    tot ceea ce Nicolae Ceaușescu, în regimul său socialist, a construit
    pentru români.”….Andreea Ivascu…NU POT SA CRED CE-AI POSTAT…JUR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Tu-ti dai seama ca astia de care zici tu ca au facut si-au dres 23 de ani…is tot astia de azi de la guvernare?…sunt convins ca nu stiai…:))))))))))))))))))))))))))))))
    da-ma dreq de simpatik…NU MAI INTELEG NIMIK….sau nu pot…;)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/