Circa 17 milioane de colete, în valoare totală de 5 miliarde lei, au fost trimise cu plata ramburs în primele trei luni, arată datele raportate de companiile de curierat la ANAF.
Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF, spune că instituţia a identificat 22.000 de persoane care au trimis colete cu plata ramburs în valoare de 1,8 miliarde lei, fără să îşi declare veniturile, în primele trei luni de la implementarea legii prin care companiile de curierat sunt obligate să raporteze lunar la ANAF date cu privire la coletele cu plată ramburs.
„Am identificat, doar din datele trimise de către o companie de curierat, 22.000 de persoane fizice care au trimis colete cu plată ramburs, în valoare totală de 1,8 miliarde lei, şi nu şi-au declarat veniturile”, a spus Teodor Alexandru Georgescu, în cadrul conferinţei Courier & Postal Services Forum 2023.
Cele 22.000 de persoane apar în raportările unei singure firme de curierat, astfel că la nivelul întregii pieţe numărul ar putea fi mai mare. ANAF a primit date doar de la 23 de companii din piaţa de curierat, unde activează peste 2.000 de companii. Astfel, numărul real de colete trimise cu plată ramburs este mult mai mare, cele 17 milioane de colete cu plată ramburs fiind datele provenite de la doar 23 de companii din piaţă.
Legea privind raportatea tuturor coletelor cu plata ramburs de către companiile de curierat la ANAF are ca scop reducerea evaziunii fiscale.
„Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, spune Georgescu.
El precizează că o singură persoană fizică a încasat 44 de milioane lei în primele luni de raportare, din vânzarea de produse cosmetice.