Gorghiu pledează pentru reducerea vârstei de vot la 16 ani

alina gorghiu

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, pledează pentru reducerea vârstei de vot la 16 ani: „Nu putem să nu implicăm tinerii în viața cetății de vreme ce suntem în era digitalizării, a informației rapide care îi ajută să își formeze o opinie politică”.

„Mai mult ca sigur, va exista în viitor o revizuire a Constituției actuale, deși este posibil să constatăm că nu modificarea ei urgentă este problema presantă a societății noastre, ci lipsa, în anumite etape, a disponibilității pentru negociere și, de ce nu, pentru toleranță. Următoarea revizuire a Constituției, atunci când va veni, poate fi momentul potrivit pentru a avea o lege fundamentală armonizată cu interesele societății, care să țină pasul cu vremurile. Putem și noi găsi o soluție cum este, de exemplu, cea din primul articol al Constituției Republicii Franceze. Acesta cuprinde principiul «favorizării prin lege a accesului egal» al femeilor și bărbaților la mandatele electorale și funcțiile elective, precum și la responsabilitățile profesionale și sociale. În această direcție trebuie orientat în viitor și textul constituțional românesc în măsura în care simpla enunțare a «egalității de șanse» s-a dovedit a fi insuficientă”, spune Alina Gorghiu la adunarea solemnă dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite din 1923.

Ea s-a referit și la o propunere pe care a făcut-o în anul 2013, la dezbaterea despre o posibilă revizuire a Constituției, respectiv reducerea vârstei de vot la 16 ani.

1000x100 casa brutarului

„Nu putem să nu implicăm tinerii în viața cetății de vreme ce suntem în era digitalizării, a informației rapide care îi ajută să își formeze o opinie politică! Este cea mai bună modalitate de a restabili echilibrul între generații într-o Europă cu o populație în curs de îmbătrânire. Alte țări europene sunt angajate deja pe acest drum. Chiar anul trecut, Belgia a redus vârsta de vot la 16 ani pentru alegerile europene. La această modificare, merită să cugetăm! Acestea, dar nu numai, sunt teme pentru dezbateri pe care trebuie să avem curajul să le inițiem la un moment dat! Societatea merge mereu înainte, lucrurile se schimbă și la fel legile fundamentale. Să nu uităm însă niciodată că istoria ne arată că tradiția noastră constituțională este una care reflectă un crez înalt de libertate și democrație”, încheie Gorghiu.