2013, anul vizitelor oficiale și al planurilor mărețe!

Cu o perioadă grea în spate în ceea ce privește bugetul și stadiul investițiilor, Caraș-Severin a fost în 2013 punctul de referință pentru oameni de seamă ai Europei.

Fie că au analizat situația degradantă a turismului cărășean, fie că au încercat să găsească soluții pentru scoaterea județului la liman, cert este că vizitele diplomaților europeni au lăsat în urmă o listă lungă de proiecte și noi investiții destul de promițătoare.

Pe agenda vizitelor pe anul 2013 s-a semnat în primul rând, ambasadorul Austriei, Michael Schwarzinger. Acesta este cât se poate de încrezător în potențialul pe care județul îl ridică și a adus cu sine mai multe propuneri care să revitalizeze turismul la nivelul Banatului de munte.

O primă idee care a fost pusă în discuție a fost o cât mai bună valorificare a spațiului dunărean. Menținerea turismului pe Dunăre constituie automat o rampă de lansare pentru creșterea cotei turismului din zona Banatului Montan. Astfel că anul 2014 va surprinde autoritățile județene axate în primul rând pe valorificarea spațiului dunărean prin proiecte care să atragă și să convingă turiștii să caute și dincolo de Dunăre, spre zona Banatului de munte. ,,Odată cu creșterea numărului de turiști pe Dunăre, și numărul de turiști în această zonă va putea înregistra o creștere. Turiștii care merg pe Dunăre vor să cunoască ce se află pe malul stâng sau drept și, astfel, numeroase puncte din zona Banatului Montan se potrivesc perfect”, a declarat Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei.

Interesat de frumusețile și potențialul turistic al Banatului de munte a fost și ambasadorul german Werner Hans Lauk. Acesta a declarat în cadrul vizitei la Reșița că și-a dorit foarte mult să viziteze județul Caraș-Severin, întrucât ilustratele pe care le-a văzut cu această zonă l-au impresionat. Ambasadorul german a promis în vizita sa oficială că pentru anul 2014 sunt alocate finanțări care vor ajunge și în județ, prin mult discutatul program Strategia Dunării. Acest concept este pus la punct de Uniunea Europeană și presupune ideea de a se investi în zonele mai puțin dezvoltate. ,, Am simțit un imbold de a vizita o regiune atât de importantă și am vrut să mă conving că există astfel de frumuseți. Sunt de părere că peisajul trebuie văzut și simțit la fața locului”, a declarat Excelența Sa.

Anul 2014 promite noi proiecte și pentru Băile Herculane

Pe lângă strategiile de dezoltare a Banatului Montan, ambasadorul Austriei Michael Schwarziger a ridicat la fileu și problema turismului din Băile Herculane. Invitații austrieci, împreună cu autoritățile județene și locale, au sintetizat în cadrul întâlnirilor oficiale din 2013 proiectele de interes la nivelul stațiunii Băile Herculane, care urmează să fie finalizate anul acesta. Austriecii au decis să arate autorităților responsabile că interesul, acolo unde există, poate duce la reușite. Aceștia au implementat mai multe proiecte în vederea resuscitării turismului din stațiune.

Primul proiect de pe agenda de investiții a anului 2014 este restaurarea Băilor Neptun, obiectiv cumpărat de către Primăria din Băile Herculane în vederea creșterii nivelului turismului în zonă. De asemenea, se are în vedere, pentru acest an, realizarea unui parteneriat între stațiunea cărășeană și Altstadt din Austria. Proiectul va urmări, în primul rând, o cât mai bună promovare a stațiunii în Austria, dar și atragerea unui număr cât mai mare de experți în domeniu care să cunoască problematica revitalizării clădirilor monumente istorice și a centrelor turistice din stațiunea ruină.

Pe agenda oficialilor străini se află și înființarea unei Academii de Construcții la nivelul stațiunii, care ar acoperi pregătirea profesională a celor care lucrează în domeniul construcțiilor.

Nici fondurile europene nu au fost excluse. Acele proiecte care ar aduce valoare și, automat, mai multe locuri de muncă în Băile Herculane vor fi, în 2014, accesate prin diferite fonduri pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție.

,,Pe noi ne-ar interesa să simțim și să vedem cu cât entuziasm și energie lucrează conducerea locală în vederea revitalizării turismului. Sunt foarte mulțumit de planurile care vor fi puse la bătaie anul acesta. Mă bucur că există o perspectivă concretă de a ajuta dezvoltarea stațiunii Băile Herculane”, a declarat Michael Schwarzinger.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/