Ce îi aşteaptă pe elevi din 2014?

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Ministerul Educaţiei a pregătit o serie de modificări în sistemul de învăţământ. Printre altele, sunt vizate cele două examene naţionale, precum şi modalităţile de evaluare a elevilor de gimnaziu.

După doi ani de funcţionare a programului pilot, evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi obligatorii. Testele vor fi susţinute în toate şcolile, la nivel naţional, în perioada aprilie-mai 2014. Pentru cei de clasa a doua şi a patra, evaluarea va dura 50 de minute, iar pentru cei de clasa a şasea durata va fi de trei ori mai mare. La final li se va indica liceul spre care ar putea să se îndrepte. Sistemul românesc de învăţământ se va transforma totodată şi cu introducerea manualelor digitale. Dacă totul decurge conform planului, în toamna acestui an elevii claselor I şi a II-a vor avea manuale noi şi altă structură de studiu, atât în format fizic, cât şi digital.

În 2014, pentru admiterea la liceu, evaluarea naţională va avea o importanţă mai mare decât mediile din anii de gimnaziu. Astfel, media obţinută la acest examen va conta în proporţie de 75 la sută din nota de admitere, faţă de 50 la sută cum era până acum. Prin urmare, mediile din gimnaziu vor avea o pondere de doar 25 la sută. În ceea ce priveşte simulările pentru bacalaureat, acestea vor începe cu un an mai devreme. Dacă până acum erau date doar în clasa a XII-a, din 2014 elevii vor avea astfel de teste şi pe parcursul clasei a XI-a. Şi admiterea la facultate se va face pe alte criterii. Notele din timpul anilor de liceu nu vor mai conta. Prin urmare, pentru absolvenţii de liceu singurul bilet de intrare în universităţi va fi examenul de bacalaureat.

promovare banner maxagro

Schimbări și la titularizare

Cadrele didactice netitulare calificate care obţin la concursul naţional unic de titularizare cel puţin nota 7, având ocazia să ocupe un post de titular, au posibilitatea să facă acest lucru în şase ani. Până în prezent rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia susţinut din nou dacă nu erau disponibile posturi în acest interval, iar anterior candidaţii trebuiau să susţină concursul an de an dacă nu obţineau şi post în urma promovării cu minim 7.

publicitate tmc 640