20.000 de lei/zi, justa despăgubire a Luminiței Jivan pentru eroarea judiciară de a fi arestată nelegal!

Luminita Jivan

Umilită și nedreptățită cu dreptatea în mână, obligată să suporte condițiile inumane din arestul preventiv, Luminița Jivan a câștigat procesul cu Statul Român!

Tribunalul Caraș-Severin a motivat soluția prin care i-a dat câștig de cauză fostei șefe PSD Caraș-Severin în procesul intentat Statului Român, tocmai ca urmare a unei premise erori judiciare a aceleiași instanțe.

Tribunalul Caraș-Severin a reținut în procesul în care Luminița Jivan a cerut daune Statului Român cam toate concluziile judecătorilor de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Timișoara, care o puseseră în libertate la exact o săptămână după ce fusese arestată. În primul rând, că încheierea judecătorului de drepturi și libertăți de la tribunal nu este motivată. Fără a analiza în concret niciuna din acuzațiile aduse inculpaților prin prisma existenței unor probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că au săvârșit infracțiunile pentru care s-a solicitat arestarea preventivă, judecătorul ar fi dispus privarea de libertate a Luminiței Jivan în mod nelegal.

Tribunalul a constatat că, în perioada 9 decembrie 2021 – 15 decembrie 2021, Luminița Jivan a suferit o arestare nedreaptă, care naște în patrimoniul acesteia dreptul de a fi despăgubită de către Statul Român. Instanța a apreciat că o sumă de 20.000 de lei/zi reprezintă „o justă despăgubire a reclamantei, în componenta sa morală, afectivă și psihologică, pentru prejudiciul suferit pe perioada arestării sale preventive”.

Luminița Jivan a chemat în judecată Statul Român solicitând daune materiale și daune morale pentru că a fost privată nelegal de libertate între 9 și 15 decembrie 2021. Ea fusese arestată preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Caraș-Severin, la propunerea DIICOT, într-un dosar în care e acuzată de o pleiadă întreagă de infracțiuni. A contestat decizia și, la Curtea de Apel Timișoara, a obținut desființarea încheierii penale și rejudecarea, având ca rezultat respingerea propunerii de arestare preventivă și, ca atare, punerea de îndată în libertate. Motivele care au stat la baza acestei decizii i-au servit Luminiței Jivan și în acțiunea intentată Statului Român prin care a solicitat despăgubiri.

Curtea a subliniat că încheierea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Caraș-Severin nu este motivată, că acesta ar fi preluat în întregime propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT și că a enunțat doar unele articole din Codul de procedură penală, dar fără a analiza în concret niciuna din acuzațiile aduse inculpaților.

Tribunalul motivează acum că dispunerea măsurii arestării preventive fără motivare încalcă dreptul fundamental al libertății individuale și vorbește despre o premisă eroare judiciară. Totodată, reține argumentele Luminiței Jivan, în sensul că nu i-a fost deloc ușor să suporte neglijența organelor judiciare române, fiind obligată să execute 8 zile de reținere și arest preventiv, pentru fapte pe care nu le-a săvârșit și cu care nu avea legătură.

Pe lângă faptul că a fost umilită și nedreptățită cu dreptatea în mână, condițiile inumane din arestul preventiv au venit să accentueze coșmarul prin care trecea, s-a plâns aceasta. Condițiile în care s-a desfășurat perioada de arest preventiv i-au afectat grav sănătatea, totul era insalubru, existând insecte atât în camerele în care era încarcerată, precum și în centrul de detenție. Cu alte cuvinte, condiții inumane, la limita supraviețuirii, contrar legislației în vigoare.

Potrivit Tribunalului Caraș-Severin, Luminița Jivan va primi de la Statul Român, care a umilit-o și tratat-o inuman și degradant, 140.000 de lei, cu titlu de despăgubiri morale. Soluția nu e definitivă, fiind deja atacată la Curtea de Apel Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/