17 producători şi 27 de alimente din Caraş-Severin, sub menţiunea de calitate facultativă „produs montan”

Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) vine în sprijinul producătorilor/fermierilor din zona montană, publicul-țintă putând obține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, mențiune care susține promovarea alimentelor sănătoase și cu gust de acasă în detrimentul produselor de o calitate îndoielnică, cu ingrediente care duc cu gândul mai mult la o industrie chimică decât la cea alimentară.

În ideea de a reduce pe cât posibil consumul alimentelor nesănătoase, ANZM a găsit modalitatea de a ne întoarce la origini, la ulița satului și la mâncarea cu gust de „acasă, de la bunici”. Această hrană de acasă îmbracă astăzi numele de produs montan, lucru care ne duce cu gândul la un produs destinat consumului uman obținut de la animale crescute în zona montană, hrănite cu furaje care provin din zona montană, din pășuni și fânețe, unde se știe faptul că factorii nocivi și poluarea nu au ajuns la fel de mult ca în sistemul intensiv de agricultură.

Produsele montane, cunoscute ca fiind produse ce respectă o schemă de calitate recunoscută la nivel european, au o capacitate mare de a contribui la dezvoltarea comunităților locale, iar conștientizarea fermierilor și a publicului larg cu privire la potențialul economic al acestora și la importanța menținerii biodiversității și practicilor agricole tradiționale reprezintă punctul de plecare pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane. Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.

Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro, dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, în vederea promovării produselor montane. Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.

De ce produs montan?

– pentru a păstra autenticitatea produselor agricole destinate consumului uman și pentru a aduce plus valoare gospodăriilor din zona montană;
– pentru a susține producătorii locali;
– pentru a evita folosirea termenului munte într-un mod abuziv și a reglementa faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind de la munte;
– pentru a proteja patrimoniul gastronomic local al zonelor de munte.

Agenția Națională a Zonei Montane este autoritatea competentă de verificare a datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate produs montan.

Pot dobândi acest drept produsele lactate, produsele din carne, mierea de albine, legumele, fructele și, desigur, fructele de pădure, dar lista nu este epuizată.

Obținerea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” este destul de simplă, iar solicitantul poate fi:

– persoană fizică ce deține atestat de producător;                                                      – societăți comerciale;
– persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale;
– cooperative agricole;
– grupuri de producători;
– societăți cooperative;
– obştile şi composesoratele;
– asociaţii, fundaţii, federaţii ce desfăşoară activităţi agricole.

Dacă sunteți producător sau fermier din zona montană este natural și firesc să dobândiți dreptul de utilizare a acestei mențiuni, documentațiea este simplu de întocmit și nu o veți face singur, veți avea alături un reprezentant al agenției, dornic să vă sprijine în acest proces.

În momentul de față, există un număr de 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru 662 de produse alimentare – produse lactate, produse din carne, apicole, legume, fructe și nu numai.

La nivelul județului Caraș-Severin există 17 producători care dețin dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan” și 27 de produse alimentare.

Mai multe informații despre cum se obține mențiunea de calitate facultativă „produs montan” și despre producătorii cu produs montan sunt disponibile pe site-ul: www.produsmontan.ro.

Sursa foto principal: jurnaluldeafaceri.ro.

Sursa foto: presshub.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/