Astăzi, românii de pretutindeni sărbătoresc 164 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Bogăția culturală pe care ,,Luceafărul poeziei românești” ne-a lasat-o are și astăzi o rezonanță imensă pentru cultura poporului român.
Cunoscut ca fiind un artist de neegalat, o prezenţă nobilă în spirit şi în purtare, Mihai Eminescu a fost considerat de critici cel mai important artist liric şi unul dintre reprezentanţii unui romantism literar întârziat. Pe lângă poet, Eminescu a fost și un important om politic, figură marcantă a Partidului Conservator.
An de an, de 164 de ierni, data de 15 ianuarie este zi de sărbătoare pentru poezia românească. Dus din generație în generație, patrimoniul cultural lăsat de marele poet este amintit astăzi prin poezii și cântări, de școlari de toate vârstele. Elevii reșițeni serbează și ei, în versuri, ziua marelui poet. Poeziile și cântările în cinstea lui Mihai Eminescu vor face din această zi o adevărată comemorare a celui care a fost ,,luceafăr” pentru poezia românească.
Mihai Eminescu este autorul celui mai lung poem de dragoste, „Luceafărul”. De asemenea, acesta obișnuia, în multe dintre poemele sale, să-și evoce copilăria de mult apusă. Acesta și-a descris în versuri zilele de inocență pe care le-a petrecut la Botoșani și Ipotești. Poemele sale încă mai vibrează în viața de zi cu zi a românilor. Școlarii încă îi mai învață poeziile, iar îndrăgostiții încă mai recită din versurile pline de iubire.
Printre poeziile care i-au încununat cariera de poet trebuie amintite Somnoroase păsărele, Floare albastră, Luceafărul, Lacul, Revedere, Pe lângă plopii fără soț, dar și o colecție de multe altele, adevărate monumente ale culturii românești.
Tot astăzi, românii serbează și Ziua Națională a Culturii, sărbătoare care se acomodează perfect cu această zi importantă pentru poezia românească.