160.000 de euro, costul unui pat în spitalul modular! „S-au aruncat la coșul de gunoi 6 milioane de euro!”

spital modular

Consiliul Județean Caraș-Severin împrumută o sumă fabuloasă pentru a amplasa un spital modular, de doar 57 de paturi, în curtea Spitalului Județean de Urgență Reșița!

A dat naștere la controverse de la bun început, dar acum, când s-au aflat costurile ce vor trebui suportate din bugetul propriu al administrației județene, se vorbește în termeni duri despre risipirea banului public. „45 de milioane de lei pentru spitalul modular?! Primim finanțare sub 15 milioane! Noi luăm peste 60 la sută, aproape 70 la sută, credit pentru 57 de paturi! Pică 799.700 lei, adică aproape 160.000 de euro pe pat! Nu găsiți niciunde în România un proiect cu un astfel de procent al cheltuielilor neeligibile. Ne ducem spre 70 la sută! S-au aruncat la coșul de gunoi 6 milioane de euro!”, reclamă consilierul județean Ionuț Popovici.

Nici Ioan Crina nu vede cu ochi buni strategia președintelui Romeo Dunca privind însănătoșirea sistemului sanitar din Caraș-Severin. „Prea mult rău facem cu acest proiect. Să luăm 6 milioane de euro credit pentru un spital modular de 57 de locuri?! Să băgăm 4 milioane de euro în aparataj pentru un spital modular de 57 de locuri, din banii noștri, e strigător la cer! Ați dat bani pentru spitalul județean. Ce gândire aveți domnule președinte?! Facem UPU de 2 milioane de euro, facem un spital modular acolo, facem un spital județean în altă clădire?! La infecțioase sunt tot timpul peste 60-70 de internați, deci va trebui să menținem și Staționarul 3. E un haos total! Nu poți să bagi 4 milioane de euro în aparataj pentru un spital de 57 de locuri! E strigător la cer! Nu se poate să cheltuim banii ăștia în viitor pentru ceva care nu ne este util!”, i-a explicat consilierul județean președintelui Dunca.

Pe lângă faptul că investiția e mult prea costisitoare pentru Consiliul Județean raportat la beneficiile pe care le poate aduce, Ioan Crina avertizează și că niciun spital de acest tip nu are autorizație de funcționare. „Sunt vreo două sau trei puse în funcțiune, nu le autorizează ministerul!”, susține acesta. Crina nu doar critică ideile președintelui, ci îi dă și idei: „Am refuzat proiectele europene prin care se făceau multe lucruri bune, proiectele care ridicau nivelul de standard al Spitalului Județean. E o mare problemă. Am văzut însă că pe PNRR sunt eligibile pentru reabilitare energetică clădirile publice. Am putea să depunem spitalul!” Nici Gabriela Stuparu nu e de acord cu viziunea președintelui: „Această cheltuială este nejustificată pentru numărul de paturi prevăzut în proiect!”

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Romeo Dunca insistă, în ciuda tuturor criticilor, pentru amplasarea unui spital modular în curtea Județeanului. Inițial, acesta ar fi trebuit să apară în timpul pandemiei, când spitalele erau pline cu pacienți COVID-19. Lucrurile s-au mișcat foarte greu și pandemia a luat sfârșit. Astfel a apărut ideea folosirii viitorului modular ca spital de boli infecțioase. Practic, acesta va lua locul Staționarului 3. Președintele CJ spune că acest modular nu înseamnă câteva containere, așa cum poate că își imaginează mulți, ci că e ceva foarte modern care asigură condiții ca în niciun alt spital din județ.

 

Foto: Secția ATI Spitalul Modular 1 Elias/ Dăruiește Viață

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/