1,5 milioane de lei se duc pe ape în Caraș-Severin!

Caraş-Severinul „se scaldă” în investiţii în acest an. Cele mai importante lucrări se desfășoară pe cursurile râurilor Bârzava și Timiș.

Sistemul de Gospodărire a Apelor din judeţ are prevăzută în program suma de aproximativ 170 de milioane de lei pentru o serie de lucrări desfăşurate şi aflate în curs de desfăşurare. Din această sumă, 1,5 milioane au ajuns în Caraș-Severin doar în 2013 pentru lucrările de pe cursurile râurilor Bârzava şi Timiş, precum şi pe afluenţii acestora. Peste 900.000 lei provin de la Bugetul de stat, iar 500.000 lei din fonduri rambursabile BDCE.

Astfel, printre lucrările în derulare se află Regularizarea pârâului Mehadica în localităţile Cuptoare, Mehadica şi Cruşovăţ, Regularizarea pârâului Dognecea aval baraj Dognecea Mare, Amenajarea râului Bârzava şi a afluenţilor pe sectorul Bocşa-Gătaia, precum şi Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oraviţa Mică. La capitolul lucrări finalizate este inclusă Regularizarea pârâului Potoc la Caransebeş, Regularizarea pârâului Macioviţa la Maciova, Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oraviţa Mare, precum şi Punerea în siguranţă a barajului Buhui pentru alimentarea cu apă a oraşului Anina.

Finanțare și pentru alte pâraie

Administraţia bazinală are prevăzută, de asemenea, o nouă lucrare în programul acestui an. Este vorba de Regularizarea pârâului Pogăniş şi a afluenţilor pe sectorul Brebu-confluenţa râului Timiş, în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei.

Valoarea investiţiilor în derulare şi în curs de recepţie din Caraş-Severin este de aproximativ 170 de milioane de lei. În ceea ce priveşte lucrările cu studii de fezabilitate, valoarea acestora se ridică la aproximativ 90 de milioane lei. Aici intră consolidarea unor râuri şi regularizarea pâraielor Axin din comuna Obreja, Bolvaşniţa din Valea Bolvaşniţei, Macicaş la Prisaca, Berzasca la Berzasca, Oraviţa la Liubcova, Valea Mică la Sasca, Valea Mare la Pojejena, Valea Locva la Belobreşca şi Radmina la Radimna”, a declarat Vihelm Szabo, inginer-şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.

Studii de fezabilitate în curs de avizare

Administraţia apelor are în vedere şi o serie de studii de fezabilitate care aşteaptă avizarea în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Dintre acestea face parte amenajarea pâraielor Valea Domanului din Reşiţa, Criva şi Teregova din Teregova şi a râului Nera pe sectorul Borlovenii Vechi – Socol. Aici intră, de asemenea, regularizarea râului Sebeş pe sectorul Zerveşti –confluenţa râu Timiş, dar şi a pâraielor Fizeş la Tirol şi Berzovia, şi Valea Mare şi Boşneag din Moldova Nouă. Aceste lucrări ajung la aproximativ 95 milioane lei.

banner 1000 x 100 hd