După ce toamna trecută rând pe rând mai multe școli au trecut în online din cauza frigului din sălile de clasă, problema se repetă. Criza de la Colterm care a generat acum scăderea accentuată a temperaturilor din calorifere afectează mai multe unități de învățământ din Timișoara. Profesorii i-au informat pe inspectorii școlari de faptul că în unele săli de clasă nu se înregistrează temperaturi mai mari de 15 grade.
Afectate de criza căldurii din Timișoara sunt majoritatea școlilor din oraș, acestea fiind racordate la sistemul centralizat. Sunt multe activități didactice care se desfășoară în clădiri istorice, iar degradarea acestor imobile influențează și accentuează problema. În discuție sunt mai multe licee mari din oraș, cum ar fi „Grigore Moisil” sau Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”.
„Am fost informat încă de miercuri că avem probleme cu agentul termic la o serie de unități de învățământ. Se pare că agentul termic vine la o temperatură de 35 de grade în instalațiile din aceste școli și sigur că nu reușesc să încălzească suficient sălile de clasă astfel încât să existe o temperatură rezonabilă. Am fost informat că temperaturile sunt sub 17, 16, 15 grade, mai ales că unele au probleme și cu etanșeizarea geamurilor și am solicitat acestor unități să monitorizeze temperatura în sălile de clasă pe parcursul zilei și vineri, să vedem ce urmează să se întâmple săptămâna viitoare.”, a declarat Cosmin Hogea, inspectorul școlar general de Timiș.
Dacă situația va continua, cursurile față în față vor fi suspendate, iar elevii vor fi trimiși să studieze în online.
„Ne putem aștepta la orice, mai ales că în discuția din spațiul public se anunță că iar vom avea cu temperatura, cu Colterm, cu contractele. Este o situație mai delicată pentru că schimbându-se puțin ordinul comun trebuie parcurse câteva etape, dar în situații justificate de infrastructură, când în timpul iernii nu există agent termic în școli și sălile de clasă nu sunt încălzite sigur că vom lua măsuri în sensul să suspendăm activitatea didactică chiar și pe baza regulamentului de ordine interioară, de organizare a unităților de învățământ. Depinde de situațiile care vor apărea punctual.”, a explicat Cosmin Hogea.
În toamna anului trecut, în luna octombrie, conducerile unităților de învățământ în care învață peste 500 de școli au solicitat trecerea în online din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă. A fost vorba de Colegiul „Grigore Moisil”, școlile gimnaziale nr. 16 și 19, Liceul de Arte și Colegiul „Ana Aslan”.
Frig este și în locuințele timișorenilor racordați la sistemul centralizat, dar și în spitale și instituțiile publice din oraș care depinde de Colterm. Compania a anunțat de câteva zile că livrează din punctele termice agent termic la un nivel de sub 39 de grade, mult sub normal.