15.000 de euro pentru o casă desenată pe hârtie! Escrocherii și lipici la banul public!

O familie din Caransebeș a rămas cu ochii în soare după ce firma de construcții căreia îi plătise avansul pentru ridicarea unei case n-a pus pe terenul respectiv nici măcar o cărămidă!

Soții Marius și Ramona Covaci acuză SC Idita Constructor SRL din Caransebeș și pe administratorul acesteia, Sorin Marcel Idita, de înșelăciune. Mai exact, că patronul firmei le-a arătat un proiect de casă pe hârtie, că le-a luat 15.000 de euro avans, deși nu a avut niciodată intenția de a se apuca de construcție. 

Familia Covaci a semnat în august 2017 cu SC Idita Constructor SRL un contract prin care aceasta se obliga să execute și să predea la cheie, cu materiale proprii, o casă familială cu garaj și terasă pe un teren din proprietatea constructorului. Valoarea contractului, 54.000 de euro, plătibili în trei tranșe. 15.500 euro avans, 15.500 la ridicarea casei și 23.000 la recepția finală. A doua zi după semnarea contractului, soții Covaci au achitat 45.000 de lei, două luni mai târziu alți 23.000 de lei. Numai că lucrările la casa mult visată n-au început niciodată!

La ceva mai mult de un an de la semnarea contractului și plata avansului, cele două părți au convenit să rezilieze contractul, cu obligația constructorului de a restitui suma încasată în avans, fără niciun fel de dobândă. A trecut de atunci încă un an și familia Covaci n-a văzut un lei de la SC Idita Constructor SRL. În mai 2019, Sorin Marcel Idita și-a luat în scris angajamentul că va restitui suma de 15.000 euro până la finele lunii iunie 2019. Nu s-a întâmplat însă așa, acesta invocând probleme financiare. „Nu e vorba despre nicio problemă financiară. Acest om are o mulțime de contracte cu statul, cu Primăria lucrează de ani de zile, are lucrări foarte mari pe care le face. El este un fel de abonat la contractele cu statul și la banii publici”, acuză Marius Covaci. 

Convinși că au fost înșelași, soții Covaci s-au adresat instanței de judecată. Instanței civile, nu organelor de cercetare penală, care ar fi putut stabili dacă la mijloc e vorba despre o escrocherie sau nu. Judecătoria Caransebeș a dar dreptate familiei Covaci și a obligat SC Idita Constructor SRL la restituirea sumei de 15.000 de euro. Cum firma respectivă n-a făcut de bunăvoie, s-a ajuns la executare silită. Disperați să-și primească banii munciți din greu, Marius și Ramona Covaci au acceptat chiar și restituirea în trei tranșe, care să fie plătite la finele lunilor februarie, martie și aprilie 2020. Tot degeaba!