13 cu noroc! Cooking show de Ziua Mătușii la Măcești!

po 1000x100px (4)

Zi cu noroc și multă mâncare în 13 septembrie la Măcești. Organizația Locală a Uniunii Sârbilor pregătește un fel de cooking show cu ocazia celebrării Zilei Mătușii.

Cunoscută ca purtătoare de ghinion, ziua de 13 dezminte această ipoteză. Cel puțin în comunitatea sârbilor, care o percep ca pe o zi a izbăvirii de cele rele.

Legenda Mătușii se aseamănă foarte mult cu visul Fecioarei Maria, în care apărea Arhanghelul Gavril – mesagerul veștilor importante. Se spune că, în localitatea Măcești, în urma unui război (nu se știe dacă mondial sau nu), foarte mulți oameni, dar mai cu seamă copii s-au îmbolnăvit de holeră. Atât de mulți erau că a fost nevoie să fie înmormântați în gropi comune. Astfel, în mijlocul acelor vremuri necruțătoare, o femeie din sat, pe nume Anghelina, primește, în vis, de la altă femeie, rețeta izbăvirii, care sună în felul următor: în cinstea Mătușii, fiecare gospodărie să pregătească câte o farfurie de mâncare și să o ducă, împreună cu o lumânare, la fiecare colț de stradă – gest care ar alunga pacostea năpustită asupra lor.

headerexpress cc

De atunci și până acum, obiceiul este păstrat cu sfințenie. Prin urmare, văduvele din Măcești pregătesc și în acest an tot felul de bunătăți: supă de roșii, fasole, pește prăjit, sarmalele de post, prăjitură de dovleac, țuică, vin etc. pe care să le așeze, începând cu ora 16, pe mesele fiecărui colț de stradă, astfel încât fiecare persoană care trece pe acolo să poată servi din preparate.

Toți cei implicați în acest eveniment (păstrarea tradițiilor din moși-strămoși) vor primi din partea Organizației Locale a Uniunii Sârbilor din Măcești diplome de mulțumire. Totodată, diploma și un mic cadou vor merge către cea mai bătrână văduvă din sat, plus un premiu special pentru cea mai bogată masă.